Fredriksdals friluftsmuseum
friluftsmuseum i Helsingborg med trädgårdar, stadskvarter, gårdar, ängar, herrgårdsbyggnad.

7 juli 2021
Kör motorvägen upp mot Helsingborg. Hemsk trafik. Efter Glumslöv blir det stopp. Trafiken kryper fram. En bärgningsbil tar sig fram mellan filerna. Efter en timme i kön lättar det. Äntligen framme vid Fredriksdals friluftsmuseum. Inte många bilar på parkeringen, och inte heller mycket folk inne på området.

Vi går runt i rosenträdgården, många vackra rosor. Kan inte alla sorterna. Fint och njutbart. Går bort till stadskvarteret. Där är inte mycket öppet. Vi trodde det fanns att café här. Det är trädgårdscaféet vid herrgården som gäller. Vi kom sent så det är hög tid för lunch. Beställer först en paj, ser sen att de har en sorts pannbiff som huvudrätt. Hinner ändra beställningen. Sitter i solskenet, smakar bra.

Fortsätter via köksträdgården ut bland fälten. Ser inte några djur förutom grisar. Tittar in på Lilarödsgården, där kan man se hur man bodde förr. Vi blir sugna på glass. Finns en glasskiosk vid trädgårdscaféet. Sitter ner på en bänk. Intill leker barn affär. Går vidare genom stadskvarteret till trädgårdsbutiken. Sedan till rosenträdgården innan vi kör hem på småvägar.

5/12 2010: Julmarknaden 2010.
Tåg till Helsingborg. Går från Knutpunkten till Fredriksdal. Betalar 120 kronor i inträde, lite dyrt. Strosar runt. I ett vedupplag är det mattbyk, i en gryta kokar såpvattnet inför byket. I lusthuset är det juldukat och julstök. Under isblock lyser lampor i olika färger, musik hörs från högtalare. Över en eld grillas äpplen. Gott. I herrgården är en utställning, bl.a. med fotbollsmålningar. På gårdsplan står julgranen. Det grillas korv, köper grillad korv. Inne i flyglarna är marknadsstånd, bl.a. olika snapskryddor. I ett magasin ägnas det åt matprovning. I hörnan av en flygel provas stenugnsbakat bröd från Sånnagården. Duvar kurar i ett fönster. Boskapen går ute i hagarna i snöyran. Det grillas ramslökskorv, måste smakas. I en lada är bl.a. Glorias äppelgård från Lund med sina äppelprodukter, bl.a. glögg. Smedjan visar silversmide, ungdomar står för musik. Ågården är en liten stuga från 1800-talet. Därinne berättar en kvinna om den tidens julbord. Inte så överflödigt som dagens. Fortsätter till Stadskvarteren. Tar en fika i det tillfälliga kafeet i Kulturmagasinet. Går vidare till Grafiska museet. Intressant med tryckeriet. Köper några julkort. Det snöar, granarna är snöklädda, ger lite julstämning. Går en runda genom gränderna, tittar in vid trädgårdsbutiken. Det är dags att ta sig hemåt. Över gången hänger symboliska istappar, lyser i skymningen.

3/7 2009: Köper Skånetrafikens sommarkort och tar tåget till Helsingborg. Luftkonditioneringen fungerar inte. Det är varmt. Jag kroknar redan i trappan upp till Kärnan. Äter en salladslunch på Aldas café innan besöket på Fredriksdal. Inträde 80:-. I rosariet blommar det, i helgen är det rosfest. Fortsätter till nyttoväxterna, kärleksörter, häxgifter. och medicinalväxter. Våra fem sädesslag: vete, rågvete, råg, korn, och havre. Manshög vajar rågen. I köksträdgården är temat mat i kvadrat, tio kockar odlar sina favoritråvaror. I huvudbyggnaden är det festdukat. Tar kaffe och morotskaka i skuggan under träden i trädgårdskaféet. Går förbi en hage med hässjat hö. I Lillarydsgården kan man se hur man bodde förr, långt ifrån dagens standard. Går mot stadskvarteren. På vägen dit är en smedja, Harlyckesmedjan. I stadens kvarter finns en tandläkare, frisör, grafiskt museum och gammaldags butik. Dagens hantverkare finns också här. I ett gatuhörn står Olympia grillen. Korvkiosken med korv och mos är redan ett kulturminne. Snart är det föreställning på friluftsteatern. Åskådarna har picnic i väntan på insläpp. Har ingen biljett. Åker hem.

Länkar:
Fredriksdal
Eva Rydberg - Fredriksdalteatern

Karta