Skånes Djurpark
nordväst om Höör. Djurpark specialiserad på den vilda nordiska faunan och gamla nordiska lantraser.

22 september 2013: Det är tidig förmiddag. Parkeringen är inte välfylld. Parken har konkurshot hängande över sig. Jag ger mitt bidrag och köper ett årskort för 390 kronor. Strax innanför entréen är Barnens Zoo med höns, getter, kaniner. I en länga till en gård är ett terrarium med ormar, padda, groda. På ett tak är ett storkbo med ett storkpar. Linderödssvin bökar i backen. I säldammen sticker tre sälhuvuden upp. En säl tar en sväng och visar upp sig. Tänk om man haft den förmågan i vatten. Jag är som en sten i vatten, sjunker. Vid dammen är en av många grillplatser i parken. Känner mig betraktad, inne i skogen står en kronhjort. Det verkar som om det är han som är besökaren och jag en sevärdhet. På håll hörs en kronhjorts brunstbröl. Det ekar över parken.

Fågeldammen är full med gräsänder. I en hage går en häst, Przewalskis häst, det är tamhästens anfader kan jag läsa på informatsskylten. Blev utrotad som vild, och fanns bara kvar i djurparker, varifrån man åter har satt ut den. I hagarna ska det finns fjällkor, ser dem på långt håll, de håller sig på avstånd. Vid mårdhundarnas hägn är en ramp. Pigga krabater. Barn tittar fascinerat på dem, mårdhundarna verkar titta lika fascinerat tillbaka. Ett grävlingpar kommer ut ur sin lya. De hittar lite mat, det har nog precis varit matdags. Rödräven är också framme och visar upp sig. Ah en katt! En vildkatt sitter och putsar sig. Vildkatten hotas av hård jakt.

Varghägnet har elstängsel och högtalare för alarm. Det är inte många år sedan vargar rymde. Går ut på den inbyggda gången, varifrån man kan se ut över hägnet. Men några vargar ser jag inte till. Björnarna verkar hösttrötta. Hannen lufsar runt, lägger sig med en trädstam som huvudkudde. Andra ligger redan. Klickediklick ... det ljudet känner jag igen från fjällen. Längtar dit. En ren! Det är så härligt att se dem graciöst och lätta förflytta sig på en fjällsluttning.

Vid björnhägnet är en servering, glass, korv, och hamburgare erbjuds. Jag tar en vilthamburgare. Kunde vara mer sallad, i övrigt godkänd. Jag är ingen stor beundrare av hamburgare. Varför inte en restaurang med nordisk mat? Som man kan besöka utan att betala inträde. Blir nog svårt att få att gå runt.

Fortsätter min runda. Fjällkänsla igen! Fjällräv, den har jag inte sett i fjällen, den är alltför sällsynt och hotad. Har bara sett en lya i Padjelanta. Nästa kattdjur, Lo, håller sig undan så den får jag inte se. Tvättbjörnarna är däremot nyfikna på barnen på andra sidan stängslet. Följer skyltningen "Djuren, Lekparken, Ponnyridning". En iller vågar sig ut ur sitt hus. Vildsvin trynar runt. Från en trädgren tittar två hornugglor intensivt på mig. Mittemot är Lekparken med naturnära redskap. Vågar mig inte på dem. Fjäll igen, en lappuggla segelflyger fram och sätter sig på en gren, visar upp sin vackra profil. En ponny väntar på att något barn vill rida. Det är bara jag här, och jag är inte längre ett barn.

Älghägn, de enda älgar jag ser är älggungorna. Inte för mig de heller.  Trots hägnets begränsningar kan kungsörnen göra en mäktig flygning. Dovhjortar vilar sig. Myskoxe och visent avslutar rundan. Bröööööl! Kronhjortshannen bevakar sina honor. En lite kille brölar med. "Vill du också ha en massa tjejer runt dig?" frågar mamman. Killen tystnar. Jag kanske ska försöka på Stortorget i Lund? Nä, det skulle nog inte fungera, det heller.

Jag är tillbaka vid ingången. Ett annorlunda inslag är stugan där man gjort brännvin, "brännvinsstuga", och en vattenrutschkana faller lite ur parkens ram. Köper ett vykort i butiken. Fler bilar på parkeringen, en mindre när jag lämnar.

Skånes Djurpark
Przewalskis häst

Jag är inte förtjust i att hålla djur instängda. Men en del hotade arter bevaras tack vare djurparker. En djurpark som denna visar nordiska djur i någorlunda naturlig miljö för dem. Kanske det kan öka förståelsen för att människan inte har monopol på "naturen". I skrivandes stund är även parken hotad, men av dålig ekonomi. Hoppas den kan leva kvar och utvecklas som park, och med enbart nordisk fauna.

Karta