Munkeruphus
på norra Själland. Ett vackert trähus och 'utstillingssted'. I trädgården är flera skulpturer och konstverk av olika konstnärer. I ett rum är konstnären Gunnar Aagaard Andersens form och design.

29 juni 2019
Tar lokaltåget från Helsingör mot Gilleleje. Trycker på stoppknappen för att gå av vid Firhøj. Går Firhøjvej norrut förbi mognande rapsfält, genom villakvarter vidare till Munkerhuphus som ligger med utsikt över havet. Ett vackert trähus och "utstillingssted". Här verkade konstnären Gunnar Aagaard Andersen mellan 1958 och 1982. I trädgården är flera skulpturer och konstverk av olika konstnärer.

Går runt på upptäcktsfärd bland de olika verken. Det är blandat, fint till inget för mig. En bänkskulptur, bakom den är Andersen egna Identiska element. Från träd hänger ringar, det är en del av en större utställning på norra Själland. En duva står lugnt och studerar verket. Förbi en glasmonter med "Back to nature", diverse material. Vilstolar mot havet. En trappa leder ner till ett rum av pil vid stranden. Stenig strand inbjuder inte till bad.

Går upp till huset. Inträde. Där finns en temporär utställning med former och ljus. I ett rum är Andersens form och design. En skumsoffa ser inte så skön ut. Ståstol och fåtölj. Finns ett café men har bestämt att äta på Fyrkroen en kilometer bort. Utanför huset är en sorts installation. Ett intressant "utstillingssted". Vi går mot maten och Nakkehoved fyr.

Karta