Arken
Arken, museum för samtidskonst, ligger som ett skeppsvrak vid kusten i Ishøj söder om Köpenhamn.

10 april 2016: Gerda Wegener
På Arken visas t.om. 16 maj 2016 den danska konstnärinnan Gerda Wegener (1886-1940). Hon var gift med Einar Wegener som blev den första att göra ett könsbyte. Einar kallade sig Lili Elbe. Dog 1931 i sviterna av operationen. Skildrat i filmen "The Danish girl".

Tar tåget till Ishøj. Från stationen är det en skyltad 20 minuters promenad. Arken är nyligen omgärdad av vatten, en konstens ö.

Utställningen är omfattande. 178 verk, små och stora målningar, illustrationer. En sommardag och balettdansös. På många målningar syns Lili. Som en vamp. Naken och målare på en sommardag. Några målningar av Einar.

Arken har fler utställningar. En anatomisk ko av Damien Hirst. Niki de Saint Phalle dansande damer. Trappan till administrationen har rasat. Tvätthon på toaletten liknar en båt. Man är mätt efter Gerda.

Går till restaurangen. Äter söndagsbrunch. Blir fullsatt. Mättande och gott.

Går till stranden. Där står en byggnad med speglar. Smälter maten och går en strandpromenad. Dricker kaffe på maten på restaurangen. Cappuccino och chokladbitar. Köper vykortet sommardag och en magnet med Lili som vamp.

Tar bussen till stationen. Magnolian vid stationen i Lund blommar. Sätter Lili på kylskåpet.

Arken
Karta