Smedby (h)
Efter en dålig säsong lyckades man ta kvalplatsen för att stanna kvar i tvåan. I kvalet mot Smedby övertagade man och vann bäde borta och hemma med 3-0.

3 november 2018: HIF - Smedby 3-0
Efter en nervös avslutning på serien lyckades HIF kravla sig upp på en kvalplats för att stanna kvar i division 2. Man kvalar mot Smedby från Norrköping, tvåa i division 3. Såg matchen i Norrköping på web-TV, HIF var klassen bättre. 3-0 är ett bra utgångsläge inför returen i Hässleholm.

Cyklar till stationen i Lund. Tar tåget 13.41 till Hässleholm. Hinner med en öl på Cats i Hässleholms kulturhus. Folktomt. Går till Österås. Smedby har kommit i IFK Norrköpings spelarbuss. Ingen kö till biljettluckan. Ändå är programbladen slut. "Hade inte väntat oss så många". Konstigt, det är ju kval.

Hinner knappt köpa en korv innan det blir straff till HIF. Ingen solklar straff, sägs det, men vi står långt bort där vi äter korv. Straffen slås säkert i mål, 1-0. HIF dominerar. Känns lugnt. Men nära 1-1, nickas bort på mållinjen. Solen står lågt, bländar och långa skuggor. Smedby har inte gett upp. Kämpar på. Övertid, långboll och HIFare är fri. Inget misstag och 2-0.

Paus och obligatorisk korv. Solen går ner på nästan molnfri himmel. Andra halvlek dålig, känns avslaget. Smedby kämpar förgäves för ett mål. Istället 3-0 på skott från nära håll. Hat trick av skyttekungen! Börjar frysa. Högt upp svävar skärmflygare. Från parkeringen hörs dunka dunka musik. Firar segern? Publiken försöker sig på taktfasta applåder. Slutsignal. Applåder. Division 2 nästa år också. Bra.

Lämnar nöjda. Går genom begravningsplatsen och tänder ett ljus på föräldrarnas grav. Ser fint ut på graven. Allahelgonsdag och många gravljus. Går Röingegatan till Casablanca. Firar med pizza.