Mior
Resor

Sylt 20120331
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan
6.43
Hamburg Hbf
Huvudlös
Elmshorn
Kielkanalen
Lång bro
Solpaneler
Biltåg
Dammvallen
Keitum
Vandringen
Lamm
Vägen
Kusten
Stenlinje
Ebb
Dellunch
Död gravand
Sandrevel
Instabilt
Söderut
Mot strandängarna
Tillbaka
I lä
Strandkorg
Huset
Nettes Inn
Te & butterkaka

Mior - Resor - Sylt 20120331

Fem dagars stillasittande möte på DESY i Hamburg. Behöver röra på mig. Resan går till ön Sylt utanför Tysklands Nordsjökust för att skåda fågel. Iskall kraftig vind och ebb höll fåglarna borta.

31 mars 2012: 6.43 och tåget rullar iväg mot Hamburg, där vi får byta till tåget mot Kiel. En huvudlös person ser ut genom tågfönstret. I Elmshorn byter vi tåg igen, denna gång nord-ostsee-bahn till Sylt. Över Kielkanalen är en lång bro, mycket längre än vad kanalen är bred. På kanalen strävar fartyg. Stora fält täcks med solpaneler, en hel del vindkraftverk också. Grön energi, nu när kärnkraften ska bort. Undrar om det finns en "gärna vindkraft men inte här" debatt här också. Joda, säger min ledsagande fågelkunnige bekant. Ut till Sylt finns ingen väg, bilar sätts på tåg och körs över på Hindenburgdamm, som öppnades 1927. Vi stiger av i Keitum.  Pittoreska hus med halmtak, de flesta är nog  för semesterboende. Sylt är ett stort turistmål med långa sandstränder. De hoppar vi över idag.

Vi går söderut på en smal väg, upp på de mjukt rundade gräsbevuxna vallarna mot havet. Det blåser en kraftig iskall vind. Går utmed strandkanten, det är ebb. Inte mycket fåglar att studera. Något är därute, ställer upp tubkikaren. En hel flock med gravänder. Vi tar en första lunchpaus med dem i tubkikaren. I lågvattnet sträcker sanddyner sig långt ut i bukten. Detta är en del av Nationalpark Wattenmeer. Ett gravandskadaver visar att livet är farligt även för en gravand. Vi går vidare uppe på vallen. Vad är det? Riggar upp tubkikaren igen, men vinden är så kraftig att kikaren går inte att hålla stilla. Packar ner den. Spanar in mot land över strandängarna. Mycket med gäss, mest sädgås enlig min fågelkunnige guide. Dags att vända. Äter andra halvan av lunchen i lä av en skogsdunge. Cyklister kämpar i motvinden på vägen som går utmed vallen. Ute i våtmarken står en strandkorg, märklig plats. Tar en paus i lä bakom ett hus som vad jag förstår används för tillsyn av parken. Pratar med en student som menar att vinden och ebb håller fåglarna borta, annars är det fågelrikt här.

Tillbaka i Keitum blir det en kopp te och en butterkaka i Nettes Inn i väntan på tåget, Massa pryttlar därinne som är till salu. En lång dag, "hemma" vid åttatiden då en utsökt god och värmande apelsinsoppa väntar.

Sylt