Mior
Resor

Hamburg 201303
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Uteliv
Block House
Lammrücken
Cafe Elb Wein
Laxsallad
Cafe Elb Wein
Cappuccino & Donauwelle
Cafe Elb Wein
Cappuccino & Pflaumkuchen
Country Kitchen
Ridhus
Caesarsallad
Don Quichotte
Puten Gratin
Junge
Cappuccino
Cappuccino
Croissant
Croissant
La Favola
Spagetti mare
Pizza La Favola
Landhaus Flottbek
Römertopf
Lamm
Panneteria
Entenbrust
Rügners Backstube
Samarkand
Sea food rice
Samarkand
Lamm Dahl
Schmidt
Påskgodis
Lübeckernuss
Höns
Wochenmarkt
Marknad
Sill
Påskträd
Jenischpark
Vasstak
Ingången
Jenischhaus
Bäck
Träd
Plan
Sydöst
Stavgår
Stöttas
Hundar
Bäcken
Hyddan
Vid Elbschausse
Vid Elbe
Turbåt
Skogen
Träbro
Schmiede
Coq au Vin
Altona
Balzac
Linsensuppe
Makrelen
Planch
Nougatmousse
Goldene Gans
Konstverk
Skateboard
Cappuccino
El Rojito
Kypros
Sallad
Calamaris
Reh
Cappuccino
Skuta
Badkar
DESY
Kallskuret
Köket
Sallad
Bistro
GEM
Hål
Sallad
Kantinen
Hemresan
Katten
Katten
Canelloni Verde
Restaurangen
Skogen
Spårsnö
Cykelförbud
Träd
Vandring
Spårsnö
Konstigt
Automat
Överfarten

Mior - Resor - Hamburg 201303

Två i en tjänsteresa till Hamburg. En promenad i Jenischpark och två i Altona. Spårsnövandring i skog.

En tjänsteresa i två delar under februari-mars. Vintern höll i länge, så det blev inga större utflykter på ledig tid. Det blev som vanligt uteliv i form av att på kvällarna besöka restaurangerna inom gångavstånd. Hann med en promenad i Jenischpark och en snövandring hos bekanta innan andra hemresan.

Uteliv
Restauranger

Block House, Waitzstraße 1
1. Lammrücken med spenat och potatismos. Ett glas Cote du Rhone.

Cafe Elb Wein, Beseler Straße 27
1. Laxsallad, tomatsaft och San Pellegrino

Country Kitchen, Hemmingstedter Weg 2
Med ett ridhus vägg i vägg.
1. Caesar & Kycklingsallad, Königs Pilsener.

Don Quichotte, Osdorfrer Landstrße 162a
1. Puten-Gratin, Jever öl.

La Favola, Am Landpflegeheim 53
1. Pizza La Favola, San Pellegrino mineralvatten, ett glas rött

Landhaus Flottbek, Baron-Voght-Straße 179
1. Lamm i Römertopf med spenat och en sorts puré, Veltins öl

Panneteria, Osdorfer Landstrasse 4
1. Ankbröstsallad, Kronbacher Heferweissen

Samarkand, Notke Straße 2
1. Sea Food Rice, Duckstein öl 2. Lamm Dahl, Duckstein öl

Caféer

Café Schmidt, Beselerplatz 10, Othmarschen
1. Lübeckernuss, Te Scuba Garden

Cafe Elbwein, Beseler Straße 27
1. Cappuccino och Donauwelle (körsbär,sockerkaka,choklad)
2. Cappuccino och Pflaumkuchen

Junge Bäckerei, Osdorfer Weg 106
1. Cappuccino
2-3. Cappuccino och croissant

Rügners Backstube, (mittemot Samarkand i Barhenfeld vid travbanan)
1. Cappuccino

Jenischpark
Jenischpark, nära Elbe och på gångavstånd från DESY, är en landskapspark och ett naturskyddsområde. Jag har gått Baron Voght Strasse. Utanför ingången är en vacker tegelhuslänga med vasstak. Vid ingången står parkens ståtliga Jenischhaus med café och konstutställningar. Denna dag vill jag bara strosa runt och koppla av. Caféet är fullt, så jag hoppar över fika. Våren är lång bort, träden står kala, gräset har sin höstfärg. Följer en gång över en bäck. På ängarna står gamla träd. En ek får stöttas. Människor stavgår, tränar hundar, njuter av det fina vädret. Vid sydöstra ingången vänder jag, går förbi det stöttade trädet. Över bäcken igen, kommer upp till en hydda. Jag är nu nära Elbe så jag går ner till kajen vid Elbschausse. Sitter ner och studerar båtarna.

Går tillbaka genom Jenischpark, denna gång genom skogsremsan som sträcker sig genom parken. En konstnärligt utformad träbro sträcker sig över en gång. Jag lämnar parken. En kort sträcka uppför gatan (Baron-Voght-Straße 79) är en portugisisk restaurang, Zur Flottbeker Schmiede. Den serverar mest tapas, men till lunch idag har de Coq au Vin på portugisiskt vis. Det kan jag inte motstå, koster en del 19 euro, men.. Till det en carvelhelhos mineralvatten och ett glas rött vin, Monte Mayor.

Jenischpark

Altona
Denna resa var egentligen två i en. Därför blev det två besök i Altona för att köpa en tågbiljett hem.

Första besöket

Vid första besöket blev det först en cappuccino på Balzac Coffee, därefter åt jag lunch på Goldene Gans som ligger på Ottenser Hauptstrasse 53. En tre rätters lunch för 14.50 euro. Varje rätt var inte stor, totalt sett lagom mätt och gott till ett rimligt pris.

Förrätt: Linsensuppe
Huvudrätt: Gebratenes Makrelen filet mit Zitronenpesto,
Wakame Algen & Kartoffel-Wasabipuree
Efterrätt: Nougatmousse mit Passionsfrucht

Till förrätten satt jag vid ett hörnbord, sedan kom ett stort herrsällskap som behövde plats för sin herrmiddag, så till huvudrätten fick jag därför sitta vid ett väggbord. Därefter blev ett fönsterbord ledigt så jag flyttade dit till efterrätten. Av någon anledning har de plancher på svenska med olika fiskar i Sverige. Utanför fönstret, på väggen på andra sidan vägen, var ett blandat konstverk.

Efter maten var jag nere vid Elbe och tittade på när ungdomar med dödsförakt åkte skateboard. Sedan tog jag en cappuccino på El Rojito, stället med rättvisekaffe som jag tidigare besökt. Trevligt men trångt ställe.

Andra besöket

Vid det andra besöket blev det lunch på Kypros, grekisk restaurang på Spritzenplatz 18. Här ingick en sallad innan maten. Som huvudrätt valde jag Calamaris Fritti för 13.80 euro, till det en öl Staropramen. Kokt morot och potatis till. Till det bjuds det på en Ouzo. Min sedvanliga cappuccino hittade jag på Café Reh på Ottenser Hauptstrasse 52, mittemot Goldener Gans. Ett trevligt café.

Går sedan en promenad genom kvartern tillbaka till stationen. Badkaret utanför ett rött hus, som jag för några år sedan, står kvar. Utanför ett gult hus hänger en skuta.

DESY
Det är inte alla dagar det är tid till att äta "ute". På DESYs hostel finns ett kök, fullt utrustat. Brukar ha frukost och på helgerna enklare mat i form av kallskuret, antingen i köket eller på rummet. I närheten är varje lördag Flottbeker Wochenmarkt. Där köpte jag en sillinläggning, Schwedenhappen, en sorts matjes tror jag. Den hade jag till lunch några helgdagar. På veckodagarna finns en kantin för lunch, blir för det mesta hopplock från en helt acceptabel salladsbar. På kvällar och dagtid under helger finns en bistro, där jag denna gång åt en:
Crazy DESY Salat mit Hänchenbrust
och en öl Bitburger


Jag har lovat att ta med mig hem en "trasig" detektor, en s.k. GEM. Uppbyggd för att "förstärka" elektroner, dvs genom ett elektriskt fält accelererad och få elektroner att jonisera gasatomer och därmed "förstärka" signalen. Håller man den mot ljus bakgrund kan man se de små hålen där "förstärkningen" sker.

Resan hem
Passar på att besöka bekanta utanför Hamburg. Går där först till en gård och köper ägg, träffar då på en mycket kärvänlig katt. Går på kvällen ut på italiensk restaurang och äter Canelloni Verde, gott men kunde varit fyra istället för tre Canellonis. Till det Erdinger Weizenbier. Nästa dag en promenad i en närbelägen skog för att studera djurspår i snön, som fortfarande ligger djup. Det år populärt att cykla här när det är barmark, vissa känsliga delar är det förbjudet att cykla.Vid en kyrka i samhället växer ett egendomligt format träd. Dag 3 åker jag in till Hamburg igen för tåget hem. På herrtoaletten på stationen finns en automat där man kan köpa en resevagina, kondomer och penisringvibrator. Den har jag inte lagt märke till tidigare. Undrar vad som finns på damtoaletten. Vågar inte gå in och se efter. Överfarten mellan Puttgarden och Rødby är ostadig.