Hamburg 201209
om en tjänsteresa till Hamburg. Två lediga dagar bland 11000 blommande dahlier i Dahliengarten, en promenad i vackra Volkspark, och rundvandring i renoverade hamnkvarten Speicherstadt och HafenCity.

Resan
På kvällen innan avresan kommer det  från DESY "Vi ärinte färdiga". Vi skjuter på resan i två veckor. Får boka av och om allt. Lika bra det, då hinner jag få tid hos sjukgymnasten. Ryggen har lagt av. Det knådas och jag får övningar och förmaningar, efter de två veckorna känns det bra. Innan bussen till jobbet hälsar jag på uppe hos tjurarna på Klosterängshöjden. På jobbet samlar vi ihop vad som ska med och kör. Via Öresundsbron, vid Pepparholmen somnar jag. Det är inte jag som kör. Vaknar vid båten mellan Rødby och Puttgarden. Hyfsat väder, många sitter ut på läsidan. Sover från och till under den fortsatta bilfärden till Hamburg. Hem får jag ta tåget. Buss från busshållplatsen Zum Hünengrab utanför DESY, sedan S-bahn från Othmarschen till Hauptbahnhof, ja den vanliga resan. Det är rätt skönt att åka tåg, man kan sträcka på benen när det behövs. På båten tar jag en nypa luft. Helt normal hemresa med tåg.

Dahliengarten
Hamburg-Altona, ligger i kanten av Volkspark. Skylten vid ingången upplyser om att det finns 14000 dahlier och fyra hundra sorter. Det är gratis inträde. I kiosken köper jag  kulglass med tre olika sorter, oj det finns dahlienlikör! Det måste jag ha en liten flaska av. Slickandes på glassen strosar jag runt, det är vackert väder, alla 14000 dahlierna blommar. Många besökare. Trädgården har funnits sedan 1930-talet. Jag har gått här förr, det är lika vackert som förra gången.

Dahliengarten

Volkspark Altona
Hamburgs största park ligger i Bahrenfeld, med travbanan som granne. Jag går in via Dahliengarten. Området består mest av skog, bitvis djungellik, bitvis parklik, som korsas av ett nät med promenadgångar. Från Dahliengarten följer jag en gång till Tutenberg, en terrassformad höjd med en stensatt plattform högst upp. Strax intill är en väg, "Utsikt" står det. Hittar inget utsikt, om det inte är den mellan buskar över motorvägen. Går tillbaka, följer skyltning in på gången till Bauernhaus, där jag fikar (bilder under fika). Tittar på när folk spelar minigolf och någon sorts utebiljard. Därifrån till Skolträdgården, med prunkande blomsterrabatter, gräsmattor, och ett lusthus. Folk och hundar strosar. Man solar på gräsmattorna. Går vidare till ett öppet fält med lekplats, och ett mat/ölställe. En gång tar mig tillbaka till Dahliengarten.

Diverse
Även om man är i en stad finns det djurliv. I träden runt DESY, och i trädgårdarna runtom håller ekorrar till. Ser dem ibland. Även en del katter kan man träffa på. Utanför hotellet på området har en katt sitt eget hus. Vid DESY är ett dagis, utanför dörren har man förberett för hösten. Bakom DESY ligger Lise Meitners park, hon var fysiker och spelade en viktig roll i upptäckten av fission. Hennes manliga kollega fick nobelpriset, men inte hon. Jag har min motionsrunda i parken. Utanför DESY är också en idrottsplats, där spelas korpfotboll och knattefotboll. Står ibland och tittar på. Jag följer rmitt favoritlag Hässleholms IF på deras facebooksida, det avgörs om de ska vinna serien. Det blir 6-0 och serieseger. Jag firar med att provsmaka min Dahlienlikör, smakar bra i denna stund.

Kafffeerösterei
Det har varit svårt att hitta en cappuccino i min smak. Får till slut ett tips och en ledig dag och åker in till Speicherstadt Kaffeerösterei nere i hamnen. Det ligger i ett av de renoverade lagerhusen. Utanför står deras iögonfallande varubil. Jag kommer just efter de öppnat för dagen, och jag kan välja bland alla borden, och kön till disken är kort. De rostar sitt eget kaffe. Utanför serveringen har de en butik. Till cappuccinon tar jag en plommonpaj. Slår mig ner vid ett fönsterbord med utsikt ner i en kanalen utanför. I min cappucinno har gjorts ett hjärta. Borden fylls upp, till granne får jag ett damsällskap som hugger in på en frukost.

Speicherstadt Kaffeerösterei

Speicherstadt och HafenCity
Jag går av S-bahn vid Landungsbrücken och promenerar längs kajen till Speicherstadt. Speicherstadt är ett stort område med pålade lagerhus byggda omrking 1900. På senare har de genomgått en renovering. När jag kommit över bron till området passerar ett koppel med löpare. Mellan lagerhusen löper kanaler. Jag börjar med en fika på Kaffeerösterei. På samma gata är en stor modelljärnväg, kostar för mycket för min korta tid. Utanför är andra transportmedel, fin bil och cykeltaxi. Går ner till HafenCity, ett område i byggnation och utveckling, med modern arkitektur. Går på bryggan i Traditionsschiffhafen, lyssnar på musik från Pavillon Elbphilharmonie, en utställningsbyggnad för stadens bygge av ny konserthall. Går paradgatan Großer Grasbrook till Strandkai vid Elbe. Här det en grön marknad idag, bl.a. visas elcyklar. Solar en stund på terrassen mot Elbe. Går upp i utsiktstornet. Dags för lunch, på Kaisers utmed Grasbrookhafen äter jag Backfisch. Går tillbaka över kanalen Brooksfleet på Kibbelstegsbron. På bron över till fastlandet hänger en mängd hänglås, det är väl kärlekslås. Går under U-bahn spåren till Landungsbrücken.

Hafen City

Restauranger
Frukost äter jag i köket på DESY hostel, där finns kylskåp, bestick, porslin. Lunchen blir på vardagarna på DESYs kantin. Man kan laga mat i köket på hostel (vilket ibland händer), men på kvällarna är det skönt att komma ut från området, då försöker jag gå igenom alla restauranger jag känner till inom gångavstånd. Denna gång upptäckte jag en som jag inte besökt innan, Lindemanns.

Panetteria, Osdorfer Landstraße 4, Italiensk
1. Lasagne och Krombacher öl
2. Sallad och San Pellegrino mineralvatten
3. Carpaccio och San Pellegrino mineralvatten
4. Spagetti Frutti di Mare och Krombacher öl
Samarkand, Bahrenfeld (nära travbanan), asiatisk.Ägaren bjuder gärna på espresso eller ouzu efter maten
1. Lammgryta I och Duckstein öl
2. Lammgryta II och Duckstein öl, en gratis ouzu
3. Fisk och Duckstein öl
Beseler Stuben, Beselerstraße 39, kvarterskrog
1. Jägerschnitzel med Dithmarschen öl
Lindemann, Flurkamp 11
1. Ceasarsallad med ett glas rött vin och mineralvatten
2. Ceasarsallad och en öl.
Stadion Eck, Stadion Strasse 1 vid Volkspark/Dahliengarten
1. Seelachs och en öl Moravia Pils
Don Quichotte, Osdorfer Landstraße 162, i en mölla
1. Calamares och en Jever öl
Champus, Beselerstraße 35
Det hör till att man får en liten förrätt. Lite dyrare rätter, men utsökt gott.
1. Wienerschnitzel och mineralvatten
Cafe Elb Wein, Beselerstraße 27
1. Flamkuchen och ett glas rött vin
2. Pizza Serrano och en Ratsherrn öl
Bistron, DESY
1. Köttfärslimpa och ett glas kranvatten
Arena Imbiss, Luruper Chaussee 141
1. Kebab och mineralvatten
Kaisers, Am Kaiserkai 23 i HafenCity
1. Backfisch och en öl

Fika
Junge Bäckerei, Osdorfer Weg 106
Hit går jag ibland på morgnarna för en tidig fika, fem minuters promenad. Brukar bli en maskingjord cappuccino och croissant.
Bauernhaus, Nansenstraße 82 (Volkspark)
Ligger i Volkspark, lämpligt ställe att pausa på under en promenad i parken om man inte har eget med sig. Blev en plommonpaj och ett glas vatten, det var en varm dag.
Cafe Elbwein, Beselerstraße 27
Lite längre bort (15 min), blir oftast på en helg jag tar en cappuccino där, ibland äter jag.
Balzac coffee, Ottenser Hauptstr. 19 (Altona)
Köpte tågbiljetten hem på stationen i Altona, då blev det en fika på Balzac.

DESY
Vid entréen till DESY står ett nedlagt framgångsrikt experiment från 1980-talet uppställt, ARGUS. Entréen till vår kontorsbyggnad har renoverats färdigt. Även korridorerna och kontoren har renoverats. I ett rum kan man övervaka ATLAS experimentet på CERN. Kvar finns fikaautomaterna, men med bättre omgivning. Utanför kontorsfönstret ser det ut att snöa, men det är solen som lyser upp regndroppar. På väggen projiceras tre skuggor av ett objekt, en fågel, som står i fönstret. Hur? Solen reflekteras från tre punkter på två bilar. Räkna på den strålgången. Tar ibland en jobpaus med fika i kantinen. Tar paus i sängen några kvällar, känner mig dålig. Praktiska jobbet görs i en experimenthall, där vi har experimentutrymme och ett kontrollrum. Därifrån styrs och övervakas vår test av utrustning. Ofta fungerar det inte, sådant är utvecklingsarbete. Ibland är orsaken banal, t.ex. att man råkat knäcka en optisk fiber. Någon fyller år, det blir kaka till arbetet. Till slut är det uppkablat. Vi har känsliga saker och en stark magnet, gäller att hålla rent. De första händelserna kommer från utrustningen. Ett cirkulärt spår, rätt ovanligt, de flesta är raka. Men ibland händer sällsynta saker, men aldrig att man vinner miljonvinsten på en trisslott.

Busshållplatsen

Alla resor
201003
201009
201012
201106
201209
201212
201303
201306
201311
201806
202001

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009