Mior
Resor

Hamburg 201106
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan
Busshållplatsen
Malmö C
Öresundsbron
Korv
Rødby Færge
Länar hamnen
Vackert
Hauptbahnhof Süd
Block House
Dagens lunch
Sallad
Kycklingbröst
Väntan på tåg
Blåsigt
Botaniska trädgården
Adam äter
Nyttoväxter
Klockspel
Rosenträdgård
Växthus
Damm
Frodigt
Årsringar
Stora blad
Sydamerika
Äng
Nordamerika
Stuga
Kinesiskt
Alpint
Alpin erfarenhet
Alpbäck
Blommor
Rabatt
Bevattning
Sällskap
Människan och djur
Fotograf
Shop
Självporträtt
Vilstol
Damm
Till Caféet!
Café Palme
Washington palm
Öl och kaka
Blomma
Bibliskt
Ta på och lukta
Grön revolution
Mot rosorna
Cafe Elb Wein
Glas vin
Sällskaplig katt
Lübeck
Stolpersteine
Engelsgrube 50
Fasader
Burspråk
Marzipan
Cappuccino
Wiener caféhause
Paraplybutik
Torn
Rathausmarkt
Marienkirche
Dörrhandtag
Djävulen
Innertak
Kyrkklockorna
Ljusbärare
Astronomiskt ur
Kors
Breite Straße
Grosse Burgstraße
Burgtor
Gränd
Holstentor
Salthus
Holstentor
Uteliv
Ehec fritt
Förtugg
Lax
Champus
På Junge
Matkö
Fiskpasta
Andronaco
Lamm med spenat
Menyn
Förtugg
Laxpizza
Tre Posi
Menyn
Bläckfiskspagetti
Vagabondo
Fabrik
Block House
Block Burger & bakad potatis
DESY
Arbetspaus 1
Arbetspaus 2
Fotbollsresultat
Kabelhållare
Reparation
Reklam
Grodvarning
Dammen
Platt groda
Levande groda
Bubbelkammare
Kopplas upp
Kontrollrum
Magnetproblem
Blomma
Tillträdesförbud
Lise Meitner park
Damm
Möte
Tripped
Tiramisu
Tas ut
Inifrån
Flyttas
Kabelflytt
Parkerad

Mior - Resor - Hamburg 201106

om en tjänsteresa till Hamburg och DESY. En ledig eftermiddag i en fantastisk botanisk trädgård. Innan hemresan besök hos bekanta och promenad i Lübeck. Lite om utelivet i form av mat.

Resan dit: Jag låser dörren och går till busshållplatsen. Jag är på väg. Resan har skjutits upp dag för dag för dag i tre veckor. Jag har bokat om rummet på DESY hostel flera gånger, personalen har skrattat åt mig, och slagit vad om jag kommer eller ej. De har nog satsat på att jag inte kommer, så de blir nog förvånade när jag dyker upp. Den här gången åker jag tåg på nervägen. I citytunneln på Malmö C spelas landskap upp på tunnelväggarna som om tåget åkte förbi det. Tåget dunkar över Öresundsbron, ute i Öresund är segelbåtar ute i det fina vädret. När jag åker tåg från Köpenhamn tillhör att äta korv med bröd och ristet. Väljer idag vagnen utanför ingången från sidan mot tivolit. Vi kommer försenade till Rødby Færge, får vänta till nästa båt. Folk passar på att sträcka på benen. Färjan glider ut ur hamnen, folk sitter och njuter av vädret. Det är vackert, solen skiner, behagligt varmt. På fastlandet snurrar vindkraftverken sakta. Kommer vid tiotiden på kvällen till DESY.

Resan hem: Det är lunchdags. Vid Hauptbhanhof Süd går jag och studerar vad restaurangerna har att erbjuda. Väljer efter några vändor Block House,  Hänchenbrust "Cordon bleu", till det serveras en sallad, för 7.50 euro. Till det dricker jag en öl. Inte illa alls. Går mätt och belåten in på Hauptbhanhof, i väntan på tåget studerar jag det pulserande livet på en stor järnvägsstation. Vädret är sämre än på nerresan, mulet och det blåser rejält.

Botaniska trädgården
I Klein-Flottbek, inte långt från DESY, ligger en fantastisk botanisk trädgård. Kan ta en söndagseftermiddag ledigt och tar först en promenad till Othmarchen för lunch. Det är bara Block House som har öppet, blir en köttbit och en öl. Tar därefter S-bahn en station till botaniska trädgården. Vid entréen står ett konstverk föreställande Adam som äter av jordens resurser, symboliserar vår skövling av vårt hem i universum.  Människan tror hon står över resten av naturen, istället för att vara en del av den. Nu ska jag inte deppa utan bara njuta av prakten i trädgården, skriver inte ner arterna.

Vad vore vårt liv utan nyttoväxter? Och lek, genom att trampa på plattor kan man få klockor att ljuda. Rosor prunkar. I ett växthus är växter som vill ha varmt och torrt. Bland frodiga rabatter sitter folk och njuter. På ett utsnitt av ett tjockt träd kan man studera årsringar. Går gången till sydamerika, jättelika blad, genom våtmark. Förbi en äng till nordamerikas barrträd. En raststuga för den som behöver vila. En kinesisk paviljong. Sedan alpint. En träbergsget tittar på mig, en skylt varnar för att man behöver alpin erfarenhet. Jag går upp på toppen. En alpbäck porlar ner bland alpina växter. Stora gula blommor lyser som solar. Går förbi en rabatt med blommor som sprutar ut sin färg mot insekter och besökare. Mer vattenkrävande djungellika duschas. Ett sällskap lämnar vilan i ett skydd av klängväxter. En skultptur visar människan och djur. Vi måste respektera våra tamdjur och det vilda. Inte ge lidande och skövling av biotoper.

Det är många som går runt och fotograferar prakten. Vid butiken, med bondens trädgård framför, är en kula som lockar till ett självporträtt. En vilstol i en sorts dalgång lockar till en stunds vila. Kommer åter till dammen. En skylt upplyser om Café Palme. Går dit. Som namnet antyder så är där många palmer. Sätter mig under en Washington palm med en öl och kaka. Konstig kombination, men jag är törstig och inte sugen på kaffe i värmen. Går och beundrar en blomma, troligen en lilja. I den bibliska trädgården är växter ur bibelns värld. Går sedan till delen där man ska känna och lukta på växternas dofter. I Loki Schmidt Haus, museum för nyttoväxter, är det vernissage på en utställning om utvinning och användning av kåda. Det bjuds lämpligt nog på retsina, grekiskt vin med smak av kåda. Utanför huset är några stora bollar, "grön revolution", förstår det inte riktigt. Nya tidens ekologiska bostäder kanske? Lämnar trädgården med en sista titt över dammen. Går tillbaka mot DESY, blir trött. Stannar till på Cafe Elb Wein på Beselerstraße, och tar ett glas kallt vitt vin. Får sedan sällskap av en trevlig katt en bit på vägen.

Botaniska trädgården

Lübeck
Går Engelsgrube, vid nummer 50 stannar mina bekanta och visar minnesplattor 'Stolpersteine' på trottoaren. Här bodde Betty och Hanna Fisch, deporterade 1941 och mördade i Riga. På många platser i Lübeck har eldsjälar placerat plattor som minnen av de som avlivades under nazismen. Går vidare. Niederegger Marzipan är välkänt, i fönstret till caféet är byggnader avbildade i marzipan. På en gata intill är en paraplyaffär Wölffer, anor sedan 1792. Tar en fika på Wiener caféhaus.

Jag vill se på Marienkirche, går dit via Rathaus markt. På ett dörrhandtag på en dörr till kyrkan hukar folk under paraplyer. Utanför sitter Djävulen. Han hjälpte till med att bygga kyrkan i tron att där skulle bli ett värdshus. När det inte blev så ville han riva den, men då gick han med på att det byggdes ett värdshus intill kyrkan som han då lät stå kvar. Nu sitter han nöjd och tittar bort mot sitt värdshus, Ratskeller. Gör en rundtur i kyrkan. Det är högt i tak. På golvet i tornet ligger krossade kyrkklockor, de föll ner när staden bombades en natt i mars 1942 och kyrkan skadades svårt. Det gamla astronomiska uret förstördes samtidigt, idag finns ett modernare. Tänder ett ljus i ljusbäraren.

Fortsätter stadspromenaden utmed Breite Straße och Grosse Burgstraße till Burgtor, ett av stadens stadsportar. Anor från 1400-talet. Går genom en fin gränd, och utmed Stadttrave till Holstentor. Denna mäktiga stadsport byggdes i slutet av 1400-talet. Framför porten är en liten park. Inrymmer idag ett museum. På stadssidan ligger Salzspeicher, saltlagerhus. Vackra tegelhus där man lagrade salt från gruvorna vid Lüneburg, för vidare export. Slutet på min stadsvandring, man hinner inte så mycket på en halv dag.

Stolpersteine - Engelsgrube 50
Marienkirche

Uteliv
Det är EHEC smittotider. På bistron på DESY serveras grönsaksfria rätter, ingen sallad. Vet förstås inte om det beror på EHEC, väljer en currywurst och frite. Återbesök blir det på Champus, som vanligt ingår lite förtugg före huvudrätten som blir lax och potatis. På helgerna är kantinen på DESY stängt, då går jag till Junge Bäckerei för morgonkaffet. En ny bekantskap blir Andronaco en regning lunch, ett sorts italienskt köpcentra med matställe. Man får köa, äter en god fiskpasta. Mitt stamställe Samarkand när travbanan är ett måste, denna gång en lammgryta med spenat. Tre Posi har goda pizzor, menyn ställs på bordet, väljer en laxpizza, i väntan bjuds på bröd med dip. En dag åker vi till Altona för att köpa tågbiljett hem, strosar runt efter lunch, hamnar på Vagabondo. Även här ställs menyn på bordet, bläckfiskspagetti låter gott, med bläcksvart spagetti. Upptäcker att intill Vagabondo ligger Fabrik, ett kulturcentrum där jag för länge sedan var och roade mig tillsammans med en bekant som då bodde i Hamburg. Att gå på Block House vid Othmarchen tillhör också, gör det innan besöket på Botaniska trädgården ovan.

Tre Posi
Andronaco
Fabrik kulturcentrum

DESY
Det byggs om runt vårt kontor. Liksom arbetarna tar  vi också ibland en paus. Det är en del väntande på att allt annat ska fungera. Försöker också följa vad som händer med mitt favoritlag i fotboll, Hässleholms IF. Går rätt bra. Vid dammen utanför kantinen är det avspärrat för grodornas skull. De rör sig ute på vägarna, många är tillplattade, en del är fortfarande vid liv. I kantinen är ett bildspel om DESYs aktiviteter, ser att de har en bild på vår detektor: "utforskar ursprunget till vårt universum" är bildtexten. Låter bra. Jag bor på DESYs hostel, på vägen dit är gamla partikeldetektor utställda, bl.a. en bubbelkammare.

Arbetet går framåt, utrustningen kommer på plats, ibland ett steg bakåt när detektorn inte vill. Lite reparation och sätta ihop allt igen. Då blir det problem med den supraledande magnaten, troligen har det kommit in syre som frusit till en syreispropp. Långsam uppvärmning över syrets smältpunkt, och kylningen fungerar igen. Det stängs till, vi öppnar för att partikelstrålen, och vi sätter igång i kontrollrummet.

Det blir några minuter över då och då, går ut och tittar på blommor utanför testhallen. Ibland behövs ett möte, På morgnarna vid sextiden brukar jag ge mig ut och jogga i Lise Meitner, känd kvinnlig kärnfysiker från den tiden kvinnliga fysiker var få, parken. På grusgångar förbi dammar. Tyvärr är det problem med detektorn, den drar ibland för mycket ström och då slås högspänningen av, den "trippar". Del efter del tar skada och slutar fungera. Experterna diskuterar varför och försöker åtgärda hjälpligt. Till slut en slutlig trip, och det är slut. Fick ändå en del bra information, vi "firar" med italiensk dessert, Tiramisu. Sedan tas allt ut för att plockas isär.