Mior - Släkten -

Den årliga vandringen på begravningsplatsen i Hässleholm.

3 november 2012: Traditionellt besök i Hässleholm med skymningsvandring på den vackra begravningsplatsen. Går rundan förbi föräldragravarna, till den fina gamla delen. Mörkret faller. Gravlyktorna lyser upp. Stämningsfullt vid minneslunden. Går till stationen förbi den upplysta kyrkan. I väntan på tåget går jag går jag in på den i dag nyöppnade puben Bishops Arms vid Hotel Statt, vars restaurang upphört förutom för sällskap o konferenser. Istället hänvisas man till puben. Denna första kvällen är det populärt, de flesta borden är bokade. Full kommers med öl, vin, mat, whiskey, irish coffee. Stort ösortiment. Jag nöjer mig med en öl, Bitburger, i väntan på tåget hem. Hemma tänder jag som vanligt en lykta på kattens grav.

6/11 2010: Tåg till Hässleholm. Går förbi barndomens gata, Mellankullagatan. Backen är demolerad av en ny parkering och ett nybygge till skolan. Dricker kaffe hos släkten innan vi kör till begravningsplatsen. Går rundan förbi föräldrars gravar. Sedan förbi bollarna. Runt dammen flammar marschaller. Alla gravljus ger stämning. Minneslunden är full med ljus och skugglika figurer. Släkten kör hem, jag går sakta genom staden, förbi kyrkan, och våren på Stortorget.

31/10 2009: Med tåg till Hässleholm för kaffe med släkten och det sedvanliga skymningsbesöket på kyrkogården. Min syster har skött gravsmyckningen och tänt gravljus på föräldrarnas grav. Det är stämningsfullt med alla gravljusen i skymningen. Månen, som lyser tillsammans med gravljusen, speglar sig i dammen. Vid minneslunden är hundratals gravljus tända. Många är samlade runt stenen i minneslunden. När jag kommer hem tänder jag ett ljus på Felisias grav.


Warning: getimagesize(../vandra/skaneleden/kyrkor/va-0035_0217small.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/mior.se/public_html/slakten/index.inc on line 213
Vä kyrka