Stora stenen stranden
norr om Barsebäckshamn är en stenig strand med en stor sten vid Stenbocksvallar. Inte en bra badplats men lugnt och fridfullt trots närhet till en bra badplats. Ett smultronställe för mig.

11 augusti 2012: Kör man norrut från Barsebäckshamn kommer man snart till Sjöbobadet vid Barsebäcksstrand. Där finns en större parkering. Strax söder om badet ligger Stenbocksvallar, en försvarsanläggning från början av 1700-talet. Nedanför vallarna är en stenig strandremsa. En bunker från försvarsanläggningen Skånelinjen från andra världskriget är i den norra delen. Från den har man utsikt över strandremsan. En pir sträcker sig ut i vattnet. Söderut, några meter ut i vattnet, är en stor sten. Därför kallar vi den för Stora stenen stranden (OBS: det är inget officiellt namn). I snart trettio års tid har denna plats varit ett smultronställe. Många fikor och matsäckar har intagits på stranden, och oftast vid den stenen. Alla årstider. Garanterat nästan folktomt, det är inte en bra badplats. De flesta badar i hamnen eller vid Sjöbobadet. Det är några som badar vid piren, där det finns en remsa av sand.

Går ner på stranden. I vattnet vid strandkanten är en flock vitkindade gäss. En tuva marviol  har slagit rot på stranden. Intar min plats vid Stora stenen för min fika, varm choklad och en toscasnäcka. Ute i vattnet bortom stenen bryter vågorna, det flyttar på sig hela tiden. Måste vara något djur därunder. Gäss simmar förbi bortom stenen. En annan flock passerar över den. jag ger mig ut i vattnet för att "hälsa" på stenen. Den vilar på mindre stenar. Ditut är det stenigt, stenarna är hala av något. Jag vinglar ut. Klappar min sten. Vid sidan om är en mindre plats med sand. Där doppar jag mig ordentligt. För säkerhets skull kryper jag tillbaka till stranden.

Läs också om Stenbocksvallar, med några bilder på Stora stenen stranden från andra årstider.

Karta