Linnebjer
ett litet naturreservat nordost om Lund. Domineras av ek och hassel, men även en del lind. I ett hörn finns ett bestånd med bok. I gläntor bedrivs slåtter, och en rik flora har bevarats. Nattviol och orkidéer.

12 oktober 2021
En lite tråkig höstdag. Tar en tur till Linnebjer för att se vad det finns av svampar. Går den långa rundan som går i utkanten av Linnebjer. Finns en hel del fina svampar, de flesta känner jag inte namnet på. Det är inget utflyktsväder så det blir inget kaffe vid vårt bord. Skönt att komma ut ändå. Bara vi som är här idag.

25 juni 2021
Vi kör till Linnebjer för en midsommarfika i Linnebjer. Kanske nattviolen blommar. Vi såg inga här förra året. Det är midsommarafton, det är fler än vi som flyttat firandet till Linnebjer i coronatider. Många bilar, bordet vid parkeringen är upptaget. Familjer som sitter på filtar, bordet vid orkidéängen är upptaget. Inne i skogen sitter en barnfamilj. Vi går till vår glänta, vårt "bord" är lyckligtvis ledigt. Börjar med att leta efter nattvioler. Har inte tidigare sett så många exemplar här, hittar denna gång fler än tio exemplar. De är lite skygga och gömmer sig i det höga gräset. Hittar även lite smultron. Vi dukar upp med paj, hallon och nyplockade smultron. Många som passerar förbi på en midsommaraftonspromenad. Vi hittar några nattvioler till innan vi fortsätter rundan tillbaka till parkeringen.

19 maj 2021
Några bilar på parkeringen. En man sitter vid ett bord. Vi går vår runda mot gläntan. Liljekonvalj i knopp, verkar vara ovanligt många i år. Vitsipporna är på väg att ta slut. Gulplister blommar. Letar efter smörboll mot hagen i norr. Syns inget av dem. I gläntan börjar orkidéerna komma i blom. Fortsätter till gläntan med vårt stambord. Mycket viol. En del kabbleka och humleblomster. Vid stättan mot hagen ängsbräsma. Vid dammen blommar ett äppelträd. Vi har vår fika vid stambordet. I källan är det vatten. Fortsätter stigen runt. Några som rastar sin hund. Mer av liljekonvalj i knopp under bokarna.

2 juni 2020
Inte så många bilar idag, men ändå ovanligt många. Varning för huggormar står det på en skylt. Rödbläran blommar. En hel del blad av liljekonvalj, inte många blommor. Vid gläntan och ut mot hästhagen har ibland smörboll blommat. I år syns inga spår av dem. Går ut i gläntan. Många orkidéer. Ett vackert bestånd med gökblomster. Mer av liljekonvalj, och några som blommar. Vårt mål är att återfinna nattviolen i nästa glänta med vårt fikabord. Inga spår av nattviol. Det är ovanligt högt gräs där, kanske de inte trivs längre. Fortsätter rundan runt. Möter en del folk. Luktar cigarettrök, ovanligt här i skogen, ett par sitter vid sidan om stigen. Kommer till bokdungen där marken är täckt med liljekonvaljer, en del i blom. Mer än vanligt tycker jag. Kvinnor slår upp solstolar vid ett fallet träd. Vi har ingen fika med oss idag, går till parkeringen och kör hem. Såg inga huggormar.

7 maj 2020
Va? Parkeringen är nästan full. Får precis en plats. Här som man brukar vara ensam. Måste vara coronautflykt i närområdet. Enstaka gulsippor. Följer stigen medurs. Kabbleka blommar i gläntan i norra delen. Vacker skir grönska i träden. Antydan till orkidéblad. Fortsättar till nästa glänta. Där har vi vår stock och stubbe som stol och bord. Kaffe och rabarberpaj. I hörnet är en stenlagd källa, den måste vara nyrenoverad. Kan inte påminna mig om att ha sett den så tidigare. Fortsätter rundan runt. På åkern blommar raps för fullt. Parkeringen är lika full.

3 och 10 juni 2017

10 juni 2017: Nattviol
Gör ett återbesök för att se nattviol, som förra gången (3 juni 2017) ännu inte slagit ut. Idag är den i sin prakt. Relativt många exemplar.

3 juni 2017:Orkidéer
Går från parkeringen till gläntan med orkidéer. Vid gläntan blommar liljekonvalj. I våtmarken i gläntan är mycket orkidéer. Det är blött och vackert. Mot hästhagen i norr blommar humleblomster. Inga smörbollar (som ibland finns här), men smörblom. Några nävor.

Fortsätter österut till en annan glänta. Här blommar rödblära och liljekonvalj. Ännu inte utslagen nattviol. Använder en stubbe som bord och en stam till stol för kaffepausen.

Går till gläntan inne i skogen. Full med ormbunke. Vidare på stigen runt till bokdungen. Marken är täckt med liljekonvalj. Några får blommar. Kvinna med barn fotograferar ljus. På ängen vid parkeringen blommar gökblomster.

16 maj 2014 (publicerat 20/6 2015)
En skön vårkväll. Gör en sallad med vad som finns och kör till Linnebjär. Går till gläntan i norr. Göken gal. Utmed staketet till hästhagen blommar smörboll. Mycket liljekonvaljblad. Få som blommar eller är i knopp. I gläntan är det blött. Klafsar ut för att se om det finns orkidéer. För blött. Gör en kringgående rörelse. Försöker från skogssidan. Därute blommar många orkidéer. Även en del humleblomster. Går stigen till nästa glänta. I skogen blommar rödblära. I gläntan är stockar och stubbar. Använder en stock som stol och stubbe som bord. DUkar upp. En mysig restaurang. Solen sänker sig. Blir kyligare. Går över en stätta ut på betesmarken. Kaffe på en stock. Kvällssolen värmer.

6 januari 2013: Trettondagsdimma.
Dimman omsluter landskapet, döljer dess former. Vägarna försvinner in i dimman, bara de första i raden av elstolpar syns. Jag är med cykel på väg till Linnebjer. På vägen dit står en skylt 'Stenhus no1, gediget och modernt'. Huset är fallfärdigt och håller på att rivas. Ett skämt? Utmed vägen står kaveldun mot den plöjda åkern och dimman. Stannar till vid en damm. Bikupor i vintervila står på rad. Vid dammen tecknar sig kaveldun. En man kommer gåendes. Berättar att stenhuset ska byggas när huset rivits. Skylten berättar om framtiden. Dammen är en rest av ett skifferbrott som blev olönsamt vid oljekrisen 73-74 och som fylldes igen med schaktmassor, bl.a. från sjukhusbygget i Lund. Mannen har precis pensionerat sig från lantbruket, och skrivit en dikt om sitt bondeliv 1958-2012. Dikten publicerades i tidningen Land.

Ställer cykeln vid Linnebjers parkering. ger mig iväg till fots på rundan runt. Mycket vatten i det kära kärret intill parkeringen. Dimman hänger i små droppar från trädens grenar. Familjer är ute på en promenad i det grå, hundar rastas. Förvånansvärt livlig dag.  Bäckrännilen i gläntan slingrar sig. Stigarna är leriga en sådan här dag. Ekarna står mörka mot dimman som döljer fälten bakom dem. Mossan lyser upp från sina fallna trädstammar. En stor veckig ljus svamp har funnit sin plats i livet på en stam. Vad är det? Vet inte. En barnbok har kvar sina löv, det bruna lyser upp i dunklet. I slutet av rundan står de vuxna bokarna stolta i dimman.

5 augusti 2011: Behöver komma ut. Kör till Linnebjer. Mitt andningshål. Strosar sakta strövstigen runt. Grönskan är sommarmörk. Sätter mig vid rastbordet i gläntan. Äter hallon. Gnägg! Hästar kommer galopperande. En kålfjäril slår sig ner på en blomma. Ställer mig på bänken för att se hästarna bättre. Det börjar regna. Fram med paraplyet. Fortsätter promenaden. Tar ett steg rakt ut i luften. Glömt att jag står på bänken. Faller handlöst ner. Hästarna galopperar förskräckta iväg. Ett fallet träd lutar trött mot sina före detta kamrater. Känner mig så själv idag. Tre sniglar pysslar om varandra. Hästarna har följt med. Det är ståtliga djur. Tillhör antagligen Flyinge kungsgård. Vi språkas vid en stund. Det är vindstilla. Gräsvipporna står blickstilla.

29 oktober 2010: Cyklar till Linnebjer. En nalle sitter på strövstigspekaren. En stigbjörn istället för rondellhund? Fågelholkarna väntar på nästa års gäster. Går en kort runda bland höstfärgerna. Äter lunch vid rastbordet i gläntan. Vattenfåran ringlar fram genom gläntan. Gör ett kort besök i bokdungen.

30/5 2010: liljekonvaljer i Linnebjer.
Hinner med ett snabbt besök i Linnebjer, naturreservatet mellan Lund och Södra Sandby. Det är nog dags för liljekonvaljen att blomma. Stora mattor med liljekonvalj, men jag är lite för tidig. Blomningen är på gång, några enstaka blommor är helt utslagna. Mot hagen i norr blommar smörboll. Något jag inte vet är i knopp. Smörblom lyser gul ikapp med kabblekan i gläntan. Humleblomstern nickar. Tar en omväg hem, via Frueräften, med rapsfält och utsikt mot Södra Sandby.

"Något jag inte vet är i knopp." skriver jag om en växt. Får ett mail med: "Men jag tänkte berätta att den oidentifierade växten som syns på en bild är getrams, även kallad kantkonvalj, alltså en släkting till liljekonvaljen."
6/6 2011: Ett annat bud är att det är storrams. Har därför försökt läsa på och jag håller nog också på storrams. Stort tack för detta.

17/10 2009: Tar paus i bestyren, bl.a. klipps plommonträdet, och kör till Linnebjer. Har nog aldrig sett så många bilar på parkeringen. När jag går runt så noterar jag att de flesta är ute med hund. Går en snabb runda på stigen förbi gläntan, genom höstklädd skog, och studerar höstfärgade blad, de flesta som inte är gröna är gula. En liten sak, bladen liknar lönn, är röd. På en annan tycks de gula bladen fastnat i luften efter att ha slungats ut. Bakom ett gult lövverk syns hagmarkerna runt naturreservatet. Hemkommen slår jag upp HIF - Olympic: 2 - 2. Nu måste vi få hjälp av Åhus.

3/5 2009: Kör till 'mitt' naturreservat Linnebjer nordost om Lund. På parkeringen står fler bilar. Går på stigen som går längs utkanten av skogen. Vitsipporna är överblommade, trädens blad har vecklat ut sig. Mycket liljekonvaljsblad. Kabblekan blommar på de fuktiga små ängarna i skogen. Går in till en ängsglänta, hoppas på mer blom, men hittar inget. En hackspett slår trumvirvlar. Sätter mig i bokskogen med mitt kaffe. Ser människor komma och gå. Några med hund. Några med stavar. Några med kikare. Vid vägen mellan Östra Odarslöv och Linnebjer är en låg höjd. Kanske skapad av människan? Stannar till och går upp på höjden. I öster ser jag Linnebjer, i norr odlingslandskap med blommande rapsfält.

Karta