Falsterbokanalen
byggd under andra världskriget då tyskarna minerat farvattnen utanför Falsterbonäset. Vid kanalen finns många bunkrar och hinder från försvarsanläggningen Per Albinlinjen.

29 juli 2012: Går av bussen vid Falsterbokanalen. Det är av "Havets dag". Går ut mot piren. Kanalen byggdes i början av andra världskriget. Tyskarna minerade farvattnen utanför näset och man behövde en alternativ väg för djupgående fartyg. Bron öppnas varje heltimme. Vid kajen på andra sidan ligger en kopia av en medeltida kogg. Jag är här för en guidad tur "På krigsstigen i Höllviken" bland bunkrar och stridsvagnshinder.

En militärhistoriskt guidad tur med Leif Högberg som guide, www.bunker.nu.
Organiserad av Eva Marie Bramsved, www.vandringar.com. Läs hennes berättelse från turen På krigsstigen .

Vi är ett fyrtiotal som samlas vid kanalens vakttorn. När kanalen börjafe byggas, hade man börjat bygga Skånelinjen, populärt kallad Per Albinlinjen efter dåvarande statsministern, som invasionsförsvar utmed skånekusten. Den består av ett stort antal olika betongvärn och stridsvagnshinder. Här vid Falseterbokanalen finns ett av de mer koncentrerade områdena. Bunkrarna behövs inte i dagens försvar, många plomberas eller rivs. Vi går söderut utmed den östra sidan av kanalen. Guiden berättar om vad vi ser. Stridsvagnshinder löper genom tallskogen. Värn och skyddsrum för manskap ligger nergrävda. Lite cellskräck har jag, ditin skulle jag inte vilja gå. I kanalkanten ligger några försvarsbunkrar. Vi kommer fram till södra sidan, där ett värn skyddar inloppet. Stridsvagnshinder skyddar badbodarna. Här finns ett värn som haft ett stridsvagnstorn monterat.

Bland hinderna tar vi paus för medhavd lunch. Fortsätter sedan genom skogen. Utmed fler stridsvagnshinder. Blocken är utlagd i ett geometriskt mönster för att en fiende skulle få minsta möjliga skydd mot kulor. På den tiden var de också dekorerade med taggtråd. Större skyddsrum. Enkla skyddsrum, som var ett betongrör ner i marken. Används som grillplats idag. En betongklump, som visar sig vara ett skydd. Ett av få kvarvarande. Vi avslutar vid vägspärren in i området. Kraftiga bommar spärrade infarten. Guiden avtackas med sommarblommor.

I väntan på bussen hem avnjuter jag havsutsikt och en tjeckisk öl, Budejovický, på Sailors corner. Ut i vattnet går en rad med hinder. Havets dag är slut, koggen stävar mot sin hemmahamn.

Karta