Kaffestugan Alunbruket
i en korsvirkeslänga byggd på 1700-talet som arbetarbostad till Andrarums Alunbruk. Strax öster om Christinehofs slott.

2 september 2012: Efter att ha studerat spåren efter Andrarums Alunverk är det lunchdags. Jag går till Kaffestugan Alunbruket. Det är inrymt i en korsvirkeslänga från 1700-talet då det byggdes som arbetarbostad till bruket. Efter det att bruket lades ner i början av 1900-talet blev platsen ett populärt utflyktsmål och en kvinna började med servering av kaffe och hembakat. På den vägen är det, skånes äldsta kaffestuga. Ett stort sällskap, som jag tror har varit på en tur runtom alunbruket, har bokat plats inne. Det är vackert väder och det går utmärkt att sitta ute. Jag beställer en sillsmörgås och en ostsmörgås med fläder&citronmarmelad och till det en lättöl. På bordet intill sitter ett ungt par som varit på skåneledsvandring och avslutar med lunch här. Aningen dyrt men gott, jag blir lunchmätt, och miljön är värd lite extra. Det är en vacker trädgård, bland blommorna trivs fjärilar. Påfågelöga, citronfjäril och amiralsfjäril ser jag på en kort stund.

Kaffestugan ligger i en liten by där tiden tycks ha stått still, med vackra byggnader. Fast tiden har inte stått still. I ett av husen, Verkalängan, är en bed and breakfast. I trädgården hälsar en hund glatt.

Som avslutning på utflykten kör jag till Christinehofs slott för att se på slottet och fotoutställningen Örnens öga, fina bilder tagna på Skåne från ovan. Fotografen Christian Lindh har flygit med sin flygskärm. Dessutom eftermiddagsfika i slottscaféet.

Kaffestugan Alunbruket
Min utflykt till Alunverket
Verkalängan
Christinehofs slott och ekopark

Karta