Gislövshammar
En idyllisk liten by som började som ett fiskeläge på 1800-talet. Under en kort period under 1800-talet höggs kvarnstenar i kalklipporna på kusten. Ute på klipporna syns runda hål efter kvarnstensbrytningen.

6 augusti 2017
Gislövshammar. Kör vägen från Skillinge mot Brantevik. Skylten pekar in på en smal väg mot byn. En idyllisk liten by som började som ett fiskeläge på 1800-talet. Under en kort period under 1800-talet höggs kvarnstenar i kalklipporna på kusten. Kvarnstenarna tillverkades efter beställning.

I början av byn är en liten parkering. Ställer bilen och följer vägen in i byn. En skylt berättar om en hällekista. Ser bara en gräsklädd kulle. Går den södra vägen, finns tre vägar i byn, mellan husen ner till klipporna.

Ute på klipporna syns runda hål efter kvarnstensbrytningen. Där ska finnas cirka 40 stycken. Fler som kommer. En del verkar inte se något. Går runt planlöst och lämnar igen. Regnskurar passerar. Man högg med hammare och mejsel runt det som skulle bli kvarnsten. Sedan "sprängdes" blocket bort med hjälp av kilar.

Österut är en sandstrand. Känner inte för bad. Västerut är betesmarker, där det på strinden ligger skiffer. Klarnar upp. Går tillbaka till klipporna. Det är vackert.

Går den mellersta vägen tillbaka till parkeringen. Kör till Skillinge hamn. På hamnkrogen har de småplock mellan lunch och kväll. Hummer och rökta räkor smakar utmärkt. Lite konstigt att de inte har lokal fisk.

Karta