Brösarps norra backar
böljande backlandskap vid Brösarp. Ett hedlandskap med intressant vegetation.

25 april 2014
Parkerar på gården till Brösarps gästis. Har bokat rum för natten där. Kör fel infart, vilket förvirrar en annan gäst. Checkar in. Går sedan till cafe Smulan vid ICA butiken och köper kardemummabullar för utflykten. Följer Skåneleden västerut mot Brösarps norra backar. På slänten mot Verke ån blommar några gullvivor och backsippor. Kommer fram till vägen mot Kristianstad. Svårt att följa markeringarna. Markeringar finns utmed vägen mot Brösarp. Nog fel för en del är övermålade. Det kvittar, går över vägen och sedan en stätta in på backarna.

Varnas för lösgående kreatur, men de är på andra sidan av ån. Härligt mjukt underlag. Mjukt böljande hed och sandmark. Kvinnan i receptionen på gästis varnade för att det inte finns några stigar och kan vara svårt att hitta. Man såg kanske bortkommen ut. Backarna ger fina vyer. En höjd är täckt med gullvivor. En slänt är täckt med vårkorsört. En hel del mandelblom. En matta med små vita blommor. Ett stengärde visar vägen upp till högsta höjden. Sluttningen upp delas av en sänka. Här är det ljunghedar, blir vackert när den blommar. Äter lunch i sänkan i lä för den något kyliga ostanvinden. Halvsover en lång stund.

Vaknar upp, går via en enedunge ner till ån. Följer Skåneleden därifrån över kullarna till rastplatsen Piraten. Tappar åter bort var leden går över vägen. Springer snabbt över. Går ner till ån för kaffe med kardemummabullar. Går en bit utmed ån. Sedan upp till leden och tillbaka till gästis.

Kvällen ägnas åt "Gästgifvaremiddag": nässelsoppa, kalventrecote, passande vin. Sedan sover man gott i skön säng.

Karta