Svartesjö
är en av Söderåsens få naturliga sjöar. Liten sjö, tjärn, i Klåveröds strövområde. Ligger vackert i skogen. Vid sjön finns Skåneledens vindskydd.

29 september 2013
Hämtar en bekant som kommer med tåget till Teckomatorp. Vid stationen har man fått en plåtskulptur av en ko, Plåt Mu kan man kalla den för. Kör till Klåveröds strövområde och parkerar vid fiskedammen, Klåverödsdammen. Höstens färger färglägger naturen. Går skogsvägen till Svartesjö, den lilla vackra tjärnen där Skåneleden har ett vindskydd. Det kryllar av danskar på vandring, detta är deras närmaste "vildmark".

Det är länge sedan jag var vid Svartesjö, ett kärt återseende. Den gången passerade jag på en skåneledsvandring . Det är en del folk i rörelse. Går nerför slänten till tjärnen. Rätt blött vid kanten. Försöker inte gå runt den, kanske det går. Vet inte. Näckrosblad pryder den spegelblanka vattenytan. Går upp igen. Tittar till vindskyddet. Ser fint ut. En del av kanten ner till tjärnen är en rasbrant, rätt brant ner just där. Vid kanten är en bänk, men utsikten mot tjärnen är begränsad. Vandrar tillbaka på skogsvägen för att gå en runda till Traneröds mosse.

Karta