Klöva hallar
en sprickdalgång på norra sidan av Söderåsen. Inte så känd som Skäralid men väl så spännande och vacker.

30 oktober 2016
Skåneleden: Klöva Hallar - Klövabäcken
Anslutande etapper:
Klöva hallar - Krika skog
Vargadalsvägen - Klövabäcken

Ställer bilen på en parkering dekorerad med höstlöv. Intill går Skåneleden. Läst att det ska vara naturreservat, men hittar ingen information om det. En utsiktstorn av sten ser rakt ut i skogen. Följer Skåneleden upp på åsen på en stig beströdd med höstlöv. I början lerig stig, lövtäcket skyddar. Vid några ställen ser man över sprickdalen.

Fortfarande lyser höstfärgerna. Vandring på kanten mot branten. Genom bokskog. Lite upp och ner. Förrädiskt med alla löv på marken. Rötter och stenar syns inte. Färgsprakande höstprakt. Barnfamilj fikar. Sällskap med hund går stigen ner i dalen.

Vi fortsätter förbi avtaget mot rastplatsen Krika skog. Sluttningen mot dalen lyser. En härlig höstdag. Lämnar dalen. över en öppen yta, kalhygge? Genom skog. Mellan stängsel och stengärde. Genom skog till grusvägen förbi Klöva mölla. Man ser inte mycket av möllan. Går in på stigen innan Klövabäcken. Följer den inte ända fram där vandringen .... slutade.

Vänder åter. God lunch i solig glänta, strax efter en bäck. Vandrare passerar. Vid kalhygget far mountainbikecyklister fram. åter vid bilen efter ca 9 km skön vandring.

17/10 2010:
Vandring ner i dalgången. Besök på Soffebacken.
Hämtar G och Z på stationen i Teckomatorp. En katt följer våra förehavanden. Kör över Söderåsen via Stenestad till Klöva hallar. En gång en populär nöjesplats, som brann ner på 70-talet. Terrassen har renoverats, en stuga och dansbana har byggts av en bygdeförening. Här finns en parkering. Följer Skåneleden upp genom dalgången. Går ut på en platå med utsikt in i dalgången. Höstfärger börjar pryda träden. Fortsätter längs leden, ger plats åt häst med ryttare. Går genom vacker bokskog på böljande kullar. Passerar genom en björkdunge. På flera ställen har man vidsträckt utsikt över sprickdalen, i norr mot slätten. Dalsidorna glöder i höstsolen. Stigen går vidare genom njutbar bokskog på kanten mot dalen. Stammarna står tätt. En stig leder neråt mot bäcken i dalgången. Frågar ett par vart den leder. De har gått nere i dalen från Klöva hallar. Fortsätter neråt. Möter två män, den ene bor i närheten och kan dalen utan och innan. Berättar om några sevärdheter. En bit längre ner är en stig till en grotta. Går dit, passerar över en rasbrant, något halt och brant. Grottan är en spricka in i berget. På andra sidan dalen sträcker sig klippan Soffebacken mot skyn. Går ner till bäcken där vi äter lunch, frodig grönska nedanför Soffebackens stup. Kanske gå tillbaka härnere? Nja, nog besvärligt för hunden. Går upp igen, genom den vackra bokskogen. Möter ett familjesällskap, frågar hur långt det är kvar att gå till Skåneledens vindskydd Krika skog? Inte långt vi är snart där. Går stigen genom skog till vindskyddet som ligger några hundra meter från leden, i kanten till en äng. Vid sidan om är ett skydd med presenningar. En grusväg leder hit. Står några bilar parkerade. Återvänder till bilen.

Kör försiktigt mot Stenestad, det är en smal slingrande brant väg. "Utsikt" står det på en skylt. Stannar till, finns en sorts parkering. Går hundra meter in skogen, kommer till en bäck och utsikt mot höstfärgerna nere i dalgången från en klippavsats. Kör en kort sträcka till. "Soffebacken" står det på en hemmagjord skylt, som pekar in på en tillbommad skogsväg. Finns plats att ställa bilen. F-n, en sten. Hoppas underredet höll. En cyklist stannar till. "Det ligger en påkörd hjort på vägen, den lever fortfarande, vad gör man?". Man ska ringa 112, tror jag. Går dit för att se efter. En jägare är redan där och har precis avlivat den. Stackars hjort. Den som körde på den har bara kört vidare. Följer skogsvägen, går till höger i en korsning, en gräsväg som blir stig. Kommer fram till dalen, svårt att se om vi är på toppen av Soffebacken. Det lär vara en del som klättrar här. Någorlunda utsikt. Kör G och Z till stationen i Landskrona, sedan hem.

Länk:
Klöva hallar

Karta