Körsbärsdalen
söder om Veberöd är en gammal betesmark med en bäckdalgång, enar och sötkörsbär (fågelbär). Praktfullt när körsbärsträden blommar.

11 maj 2013: Parkeringen där grusvägen förbi Körsbärsdalen börjar är full. Kör vidare på grusvägen. Efter det att vägen svängt 90 grader är ett stort fält. Där går det att ställa bilen. Det står fler bilar parkerade. I skogsbrynet är en avspärrad skogsväg, mer likt en stig, som går fram till en grind till en fälad. Följer stigen som går genom fäladen. Stigen leder till en stätta in till Körsbärsdalen.

Jag är i rätt tid. Fågelbärsträden har slagit ut. Det har hänt bara på de senaste dagarna, berättar en kvinna för mig. Många blommande träd på slänten ner till bäcken. Folk strosar och sitter, ädre och unga. Jag strosar uppströms uppe på slänten. Västra änden av dalen saknar körsbärsträd. Strosar utmed bäcken, på slänten och vid bäcken blommar vitsippor. I den östra änden är en spång över bäcken. Vid vägen står flera bilar parkerade. Jag står en stund på den södra slänten, även den med körsbärsträd, och ser på härligheten. Jag ser mig mätt och strosar tillbaka till bilen.

14/5 2010: Vet inte exakt var Körsbärsdalen ligger, vet att den är söder om Idala i Veberöd. Frågar en man i Idala: 'Kör ner till T-korsningen, där vänster, strax efter det grusvägen börjar är en parkering. Sedan kan man gå grusvägen till Körsbärsdalen'. Han visar på min karta var dalen är. Vid parkeringen är en stig in i bokskogen. Kanske man kan gå den? Tar det säkra, dvs grusvägen. Det är inte långt, vill man inte gå går det att ställa bilen utmed vägen. Jag behöver inte använda stättan, det är en öppning i stängslet. Längre bort på vägen är också en stätta, den går in på södra sluttningen. Änne lite längre bort ligger Körsbärsdalen bed and breakfast, på kanten till Körsbärsdalens södra sida. En bäck porlar fram mellan brant slänt och fält. Går över en bro uppför slänten. Hamnar bland en och fågelbär. Jag är för tidigt ute, blomningen är på gång, men sluttningarna lyser inte vita än. Det är en vacker dalgång ändå. Norrut är fäladsmark. Följer dalen uppströms, slutar vid ett område där skog huggits ner. Antar för att återskapa fäladsmark. Går över till södra sidan. Här är blött, plaskar över i bäcken. På sluttningen är fågelbär. Går till dalsände, och vänder. Måste använda stättan, stängslet har stängts. Återvänder till parkeringen. Följer stigen en bit in i bokskogen, en fin bäckdalgång.

Karta