Körsbärsdalen
söder om Veberöd är en gammal betesmark med en bäckdalgång, enar och sötkörsbär (fågelbär). Praktfullt när körsbärsträden blommar.

1 maj 2014
Våren är tidig i år. Det blommar nog redan i Körsbärsdalen söder om Veberöd. Är först vid den lilla parkeringen i början av grusvägen. Från parkeringen går en stig genom bokskogen. Vill man inte gå stigen så finns parkeringsmöjligheter på ett fält längre fram (se 2013 nedan) och om man har tur vid dalgången.

Stigen går på kanten till en bäckdalgång. Genom nyligen utslagen bokskog i sin skiraste vårgrönska. På en spång över bäcken i den övre delen. Sedan är man på skogsvägen till fäladen invid Körsbärsdalen. Vägen är uppkörd av skogsmaskiner. Fäladen är lika fin som förr. Träden står i blom, även häggen blommar. På marken blommar violer. Vid stättan till dalen är träden vita av blommor.

Folk sitter och njuter. Blomningen är på slutet. Vinden får blomblad att singla iväg. Ser ut som snöfall. Vid bäcken är smörblom. Barn fantiserar om att fallna träd och grenar är ett bäverbo. En katt balanserar på grenarna och tar sig över bäcken. Människor kommer och går. Filter breds ut. Gör dem sällskap med lunch. Ligger och tittar på vita träd och molntussar.

Går tillbaka till bilen. Parkeringen är nu full. Cyklar och bilar står långt utmed vägen. Fler bilar kommer. Trångt att ta sig ut.

11 maj 2013:
Parkeringen där grusvägen förbi Körsbärsdalen börjar är full. Kör vidare på grusvägen. Efter det att vägen svängt 90 grader är ett stort fält. Där går det att ställa bilen. Det står fler bilar parkerade. I skogsbrynet är en avspärrad skogsväg, mer likt en stig, som går fram till en grind till en fälad. Följer stigen som går genom fäladen. Stigen leder till en stätta in till Körsbärsdalen.

Jag är i rätt tid. Fågelbärsträden har slagit ut. Det har hänt bara på de senaste dagarna, berättar en kvinna för mig. Många blommande träd på slänten ner till bäcken. Folk strosar och sitter, ädre och unga. Jag strosar uppströms uppe på slänten. Västra änden av dalen saknar körsbärsträd. Strosar utmed bäcken, på slänten och vid bäcken blommar vitsippor. I den östra änden är en spång över bäcken. Vid vägen står flera bilar parkerade. Jag står en stund på den södra slänten, även den med körsbärsträd, och ser på härligheten. Jag ser mig mätt och strosar tillbaka till bilen.

14/5 2010:
Vet inte exakt var Körsbärsdalen ligger, vet att den är söder om Idala i Veberöd. Frågar en man i Idala: 'Kör ner till T-korsningen, där vänster, strax efter det grusvägen börjar är en parkering. Sedan kan man gå grusvägen till Körsbärsdalen'. Han visar på min karta var dalen är. Vid parkeringen är en stig in i bokskogen. Kanske man kan gå den? Tar det säkra, dvs grusvägen. Det är inte långt, vill man inte gå går det att ställa bilen utmed vägen. Jag behöver inte använda stättan, det är en öppning i stängslet. Längre bort på vägen är också en stätta, den går in på södra sluttningen. Änne lite längre bort ligger Körsbärsdalen bed and breakfast, på kanten till Körsbärsdalens södra sida. En bäck porlar fram mellan brant slänt och fält. Går över en bro uppför slänten. Hamnar bland en och fågelbär. Jag är för tidigt ute, blomningen är på gång, men sluttningarna lyser inte vita än. Det är en vacker dalgång ändå. Norrut är fäladsmark. Följer dalen uppströms, slutar vid ett område där skog huggits ner. Antar för att återskapa fäladsmark. Går över till södra sidan. Här är blött, plaskar över i bäcken. På sluttningen är fågelbär. Går till dalsände, och vänder. Måste använda stättan, stängslet har stängts. Återvänder till parkeringen. Följer stigen en bit in i bokskogen, en fin bäckdalgång.

Karta