Gröthögarna
mellan Torekov och Hovs hallar. En kuststräcka med strandängar och klapperstensfält med ett gravfält bestående åtta gravrösen från bronsåldern.

26 april 2018:
Har övernattat på Margretetorps gästis. Frukost. Kör sedan till Gröthögarna mellan Torekov och Hovs hallar. En kuststräcka med strandängar och klapperstensfält med ett gravfält bestående av stengravrösen. Från vägen mellan Hov och Torekov går en smal asfaltväg mot kusten. I dess slut är en parkering.

Kryssar på strandängarna mellan stenfälten, ibland över dem. Följer sista biten Skåneleden. Prognosen säger regnskurar, dem ser vi inte till. Det bara någon kilometer till gravrösena. Snart är vi där. Åtta gravrösen från bronsåldern. Har använts som gravar flera gånger. Några ser deformerade ut, någon har grop på toppen. De lär ha använts som stenbrott.

Går utmed kusten norrut tillbaka. Ser svan, gravand och strandskata. Paus i lå bakom ett fort i Per Albinlinjen från andra världskriget. En bäck rinner ut i havet. Längre norrut är en parkering och större väg. Nog bättre köra ner där.

Kör till Torekov för lunch. Allt stängt. Stannar till vid Hovs kyrka. Vid kyrkan är några gravhögar och resta stenar.

Kör hemåt. Köper kaka och bröd på konditori Centrum i Munka-Ljungby. Köket i Skäralid har stängt men vi kan få en jordgubbs- och rabarberpaj. God. I skogarna ligger något vitt. Det har haglat.

Karta