Skånebilder - Västra Strö

det vikingatida Västra Strö monumentet, även kallat Thulestenarna eller Tullehögen, består av fem resta stenar och två runstenar på en åkerholme vid Västra Strö kyrka väster om Eslöv.

12/2 2011
Kör vägen från Trollenäs slott mot Västra Strö. Kan se monumentets stenar sticka upp på fältet väster om kyrkan. Ställer bilen vid kyrkan. Går västerut på grusvägen. Där på en åkerholme ligger Västra Strö monumentet. Fem resta stenar och två runstenar. Det är vinter och marken är frusen. Runt holmen är det ännu inte plöjt. Vid kringlan som markerar platsen är en lite trappa upp till stigen över stubbåkern dit. Ett mäktigt vikingatida monument som troligen står på sin ursprungliga plats. Sägnen berättar att en ung flicka från Trollenäs slott, som skymtar i söder, rövades bort av troll som bodde i högen. Hon återfanns aldrig. Trollen är nog inte intresserade av mig, så jag vågar mig ut.

Monumentet är skyltat. På skylten är två kartor. En är ett träsnitt från 1628 där stenarna, som ses från söder, är numrerade 1 till 7. Den andra moderna skissen tycker jag det är något fel med? Ah, vägen och skylten är inritade på fel sida.

Västra Strö stenen 1
Fader lät hugga runor dessa efter Asser, broder sin. som norr (över) vart död i viking.

Västra Strö stenen 2
Fader lät hugga sten denna efter Björn, som skepp ägde med honom.

På baksidan av sten 2 är det ristat en ansiktmask. På sidan ska det finnas ett människopar, men det har nog vittrat bort.

Centralt står en liten cylindrisk sten, nummer 7. En bonde tog hem den, då började det spöka, och man fick ro först när stenen flyttades tillbaka.

14/4 2006
Vid mitt förra besök fick vi följe av en sällskaplig katt. Den följde med från kyrkan där jag även då parkerade. En runintresserad katt.

Karta