Ulfsbjär
Bjäretslingan vid Frostavallen bjuder på spännande vandring på resterna av en vulkan.

14 april 2012: Kör in på grusvägen söder om Dagstorpssjön. Efter drygt en kilometer är en parkeringsplats med information, toalett, rastbord. Parkerar. Det är fem år sedan jag var här senast, då fanns inte parkeringen eller Bjäretslingan som jag ska gå idag. En 3.3 km vandring på naturstig över resterna av vulkanen Ulfsbjär. Lämpligt namn, känner som om det är mitt berg. Går söderut på vägen till Sjöhuset, sedan är det stig genom skog. Stigen är föredömligt markerad med vitmålade stolpar. Den är inte tillrättalagd, på sina ställen blöt och stenig. Kommer ner i en dalgång med en mörk bäck. Sedan bär det uppåt. En skylt med texten "RASBRANT" pekar för en kort avvikelse från stigen. Det gör jag, lönen för det är en imponerande rasbrant. Stenarna är vackert täckta med mossa. Av stenarna har man nog gjort det imponerande stengärde som löper i kanten av rasbranten.

Återvänder till stigen som fortsätter uppåt. Till slut närmar man sig toppen. Här lämnar jag stigen och går fritt genom skogen upp på högsta punkten, som stigen inte gör. Jag kan se ner på rasbranter, men ser inga basaltkupper från vulkanens aktiva tid. Förra gången, gick Skåneleden, jag var här uppe gick jag vilse för fem minuter. Inte idag. Sitter ner med en halva lunch. Några enstaka vitsippor ser jag av blommor. Kan man gå på branten, nja vågar inte. Tar stigen, som svänger in under rasbranten. Ah, däruppe ser jag något. Kravlar mig upp för branten. Detta är nog basaltkupper. En mindre, och en större klippa. Undersöker det närmre, jag säger att det är så. Vänder om för att gå ner. Oh Oh är det såååå brant! F-n D-r jag ramlar nästan slår i knät med lite blodvite som följd. Det där gjorde ont.

Kommer i övrigt välbehållen ner till stigen tillbaka till parkeringen. Från parkeringen är en stig ner till Dagstorpssjön, här går Pilgrimsleden och Dagstorpsslingan. Vid sjön har det byggts ett vindskydd. Här är det populärt att fiska. Barnfamiljer har utflykt hit. Sätter mig vid sjökanten för andra halvan av min lunch. Fler än jag som sitter och njuter av sjöutsikten.

Skåneledsvandringar:
Hallaröd - Dagstorpssjön
Frostavallen - Dagstorpssjön

Karta