Skarhults slott
vid Bråån öster om Eslöv är ett välbevarat renässansslott. Normalt inte öppet för allmänheten, men på sommaren öppen med utsällningar.

1 maj 2016: Älskare ock älskarinnor.
Årets utställning är Älskare ock älskarinnor. Njutning och åtrå. Från renässans till idag. Synen på sex har varierat i tiden.

Några små rum. I övrigt den permanenta utställningen "Den dolda kvinnomakten". En säng och kärleksbrev. Några erotiska teckningar. Ett rum med föremål, bland annat en gammal kondom, kan inte vara skön. En första vibrator, skildrad i filmen Hysteria. Leksaker. Sadomasochistiska redskap. En gammal rätt avancerad porrfilm. Vykort.

Tar kaffe i cafeet, sitter i trädgården. Det blommar i parken. Går en runda via kyrkan, gulsippor och en porlande å.

13 april 2014: "Den dolda kvinnomakten"
Jag har passerat Skarhults slott många gånger, och tyckt att det ser spännande ut. Ett välbevarat renässansslott. Normalt inte öppet för allmänheten. På slottet visas till 21 september 2014 utställningen "Den dolda kvinnomakten", 500 års kvinnohistoria på Skarhults slott. Slottets ursprungliga delar är byggda under andra halvan av 1500-talet av Steen Rosensparre. Han var gift med Mette Rosenkrantz. Den första kvinnorna på Skarhults slott. Parkeringen är vid en ekonomibyggnad utanför slottet.

Det är ett mäktigt slott med ursprung i 1500-talet. På gården välkomnar påskris. En trappa leder upp till utställningsvåningen. Inträde 60 kronor. En stor affisch sammanfattar kvinnorna med den dolda makten. Kvinnor som i praktiken ägde och drev slottet. De var inte de enda. Glömda i historieskrivningen. De var ju inte män. Ett rum för varje århundrade. Finns guider att fråga, finns även guidade vandringar. Går själv genom rummen och läser på informationsskyltarna. En annorlunda slottsanvändning var en hushållsskola i mitten av 1900-talet. Visst hade dessa kvinnor makt, men var också fast i sin tids syn på kvinnan. Finns en bok att köpa om kvinnorna med den dolda makten, de var sin tids företagsledare.

I parken finns QR-koder med information. Sådan modernitet kan jag inte läsa, men i receptionen kan man istället få dem på gammalt hederligt papper. Det finns en uppgift om att Skarhults slott en gång förlorades på kortspel, genom ruter ess. På gaveln på ekonomibyggnader finns ett ruter ess, på flaggan är ett ruter ess sedan dess. Det är en skröna, en röd romb är släkten Schwerins, ägare sedan generationer av slottet, vapen. I parken är en ruin, byggd som så som ett romantiskt inslag. En gång leder till kyrkan, med gravar med släkten Schwerin. I koret i kyrkan är en fin gravhäll över Sven Rosensparre och Mette Rosenkrantz. Mannen ligger i gravkammaren under, Mette ligger hos sin andre man i Danmark.

Vandrar tillbaka mot slottet, det börjar regna. Soluret visar inte tiden i detta väder. Skyndar ner i caféet i jaktkällaren med jaktroféer på väggarna. Kaffe och kardemummabulle. Slottsherren själv slår sig ner för en pratstund med sina gäster. Trevligt.

Skarhults slott
Karta