Klosterängshöjden
Schaktmassedeponiområde i norra Lund intill E22. Omvandlas efterhand till friluftsområde. Från högsta punkterna har man utsikt över nejden. Invandrande trädgårdsflora.

25 december 2020: Juldagskväll
Ser ut att bli en vacker solnedgång. Går upp till tjurarna för att se om det går att få någon bra bild på den, med tjurar och ljushjort. På grusgången upp står en granne och fotograferar. Vid tjurarna och hjorten är det folksamling. Många som fått samma tanke som jag. Man kan knappt hålla coronaavstånd. Det är inte så vackert som jag hoppats. Men några bilder måste man ta. Färgerna försvinner snabbt. Kylan tränger på.

16 december 2020: Mountainbikecyklisten
Går rundan via grusvägen utmed Max 4. Härifrån syns ljushjorten och mountainbikebanan tydligt. En mountainbikecyklist tar bild på cykel och hjort. Sedan cyklar hen uppe krönet norrut, sedan nerför den slingrande banan mot motorvägen. En person går i spåret. Gråmulet idag också. Vi fortsätter vår promenad.

12 december 2020: Ljushjorten
Ljushjorten som syns uppe på toppen mot motorvägen har varit tänd ett tag. Dags att gå upp och se på den i år. Den står fint även mot den gråmulna himlen. Typiskt väder så här långt i december, så det blir ingen siluett mot solnedgången. En mountainbikecyklist kommer farande i skymningen. Bäst att hoppa åt sidan. Ett pärlband av billyktor nere på motorvägen.

1 december 2020: Mountainbikebana
Mountainbikebanan ser färdig ut. Går grusgången upp mot tjururna. En bit upp är en infart till banan. Dit måste cyklisterna cykla på grusgången. Sedan snirklar sig banan på sluttningen mot motorvägen. Vid tjurarna kommer den fram till grusgången igen och verkar sedan också gå på stigen som används av de som går på krönet på backen utmed motorväg. Från grusvägen mellan backarna är ett stråk uppkört av en maskin, använts för att forsla upp material. På krönet ligger stenar och grus. Stigen på branten ner till cykelvägen verkar också till en del användas, där är i varje fall spår av cyklar. Går ner för branten och grusvägen förbi Max 4. Därifrån syns banan tydligt, slingrar sig på sluttningen. Julhjorten är på plats.

25 oktober 2020: Mountainbikebana och höstfärger
Det har sedan en tid påbörjats en mountainbikebana på backarna. Kan nog vara bra, om alla cyklisterna verkligen kommer att använda den. Det cyklas lite överallt på stigarna. Banan anläggs på sidan mot motorvägen. Undrar lite om den kommer att ta stigen som går uppe på ryggen på kullen mot motorvägen? Det cyklas en del på den. Många som går där. Vi får se. Från högsta kullen är det en fin utsikt, med mycket av höstfärger, mot Lund och Öresundsbron.

7 juli 2020: Sommarblommor
En kort tur på backarna för att plocka en sommarbukett. Regnskurar hänger i luften. Möter bara två personer, först ett barn sedan en man. Utmed mountainbikespåret på väg mot tjurarna blommar såpnejlika. Intill stigen är några rödklöver, inte ofta man ser den här. Står något som liknar en lökväxt, som inte slagit ut än. Uppe vid tjurarna växer tomma ölburkar. Går upp på den andra höjden. Plockar ihop en blombukett med sju sorter. Fullt med rosenvial av olika färger. Även mycket oregano. En del av någon sorts ärtväxt. På vägen ner till grusvägen slår snart vänderot ut. Går grusvägen upp. Där man hällde dy från vad jag tror är från stadsparkens rengöring av dammarna. Där blommar färgreseda, den har vi inte sett här tidigare. Finns en ljusrosa stockros. Buketten är fylld, går hem. Gräs vajar för vinden.

2 juli 2020: Sommarblommor
Nu blommar rosenvialen på backarna. Går på backarna för att plocka en liten bukett. Överallt ser man den, så vacker. Blandat med malvor av olika färg. Vid stigen utmed höjden mot motorvägen blommar smällglim. Rosenvialen glöder, malvorna är en fröjd att se. På slänten mot grusvägen på den östra höjden finns lysing. På andra sidan motorvägen, mellan MAX IV och ESS, har kommunen sått honungsört. Utmärkt för bin. Fältet lyser blått. Går dit. Blått blått med backarna i bakgrunden. Går grusvägen på backarna tillbaka. Daggkåpa och stora fält med rallarros. En vackert blå näva.

13 juni 2020: Svärdslilja
Det här får verkligen bli sista besöket till svärdsliljorna. Går upp till tjurarna, sedan uppe på åsen mot motorvägen, ner till svärdsliljorna i diket vid grusvägen. På åsen vacker utsikt med vajande gräs ner mot grusvägen. Blåeld och prästkrage. Fler svärdsliljor är nu utslagna, ser fina ut. En stor rugge med dem. Går stigen utmed skogsdungen mot studentbostäderna. Skogskornell blommar. Denna dag är det inga andra på backarna.

8 juni 2020: Svärdslilja
Det här får bli sista besöket till svärdsliljorna. Många är nu utslagna, ser fina ut. En stor rugge med dem. Tittar till smörblom, blåeld och lupin. Lupin lär vara invasiv. Finns några regnbågslupiner här också, den lär inte vara invasiv. Vet inte så noga. Denna dag är det inga andra på backarna.

7 juni 2020: Svärdslilja
Återbesök hos svärdsliljorna. Fler som slagit ut. På norra sluttningen av höjden intill motorvägen beundrar man akleja, lupin och judaspenning. Stora fält med prästkrage. Ryttare och gående beundrar utsikten från högsta punkten. Här och där är pilar ritade på stigen. Vid början är det skrivet "start" med stora bokstäver. Undrar varför?

5 juni 2020 Svärdslilja
Går upp för att titta till svärdsliljorna. Ryttare står på toppen av backarna, moln tornar upp. Flera av svärdsliljorna blommar, flera i knopp. Får göra fler besök om någon dag. Vallmon är praktfull intill grusvägen. Veronika blommar mot nordväst. Lite daggkåpa.

3 juni 2020
När jag i går var och sprang på backarna såg jag en blå iris på ett ställa som jag inte sett någon iris på tidigare. I dag när jag ska ta en bild på den är det bara en grop där jag såg den. Någon måste ha grävt upp och tagit med den. Snopen går vi upp på den högsta höjden. På slänten ner till grusvägen är en ljusgul iris. Några aklejor. Det stora beståndet med vallmo har mycket av knopp och några har slagit ut. En vacker mörk akleja nära vägen. I diket kommer svärdslilja. Har inte sett den där förr. Kom den med massorna när man rensade dammarna i stadsparken och la dyn här? En liten buske på slänten intill blommar, vet inte vad det är. Kan gissa på en hagtorn, kanske en pärlhagtorn. Lupiner börjar blomma. Går grusvägen ner, utanför bommen ligger glasspaket och servetter. Skräpigt. På sluttningen upp är fina aklejor.

26 maj 2020
Vid backens början blommar gräslök. Högre upp blommar hagtorn. Ett stort bestånd med förgätmigej. Högre upp smörblomma. På slänten norrut finns såpnejlika. På flera ställen gullregn.

23 januari 2020
Stod i tidningen om en bilbrand på backarna. Hur kan den ha kommit in där? Går upp till tjurarna. Ser bilen längs grusvägen upp. Den är spärrad med en vägbom. Går ner till bilen. På vägen ner syns kraftiga hjulspår i gyttjan. Bilen är helt utbränd. Den har troligen brunnit utan att någon sett den. Går ner till vägbommen. Nu ser den hel ut. Kan ju varit annat innan. Tar turen upp på den andra höjden. Ser ut över vägen. Några dagar senare är bilen bortforslad.x

3 oktober 2019
Vad finns på backarna en höstdag. Nypon givetvis. Hagtorn och kardvädd också givetvis. Utmed gången upp till tjurarna. En svamp, röksvamp? Solros var länge sedan. På slänten mot nästa höjd, eldtorn och havtorn har jag inte sett tidigare. Höstaster har ett stort bestånd. Stånds blommar vid den lilla dammen mot skogsdungen. I gräset växer bläcksvamp.

16 juli 2019
Finns gott om kardvädd utmed stigen upp till tjurarna, tistlar som troligen är vägtistel. Rosenvial är inte så pigg här i år. Tistlar och rödklint finns utmed stigen upp till andra toppen. Någon cikoria. På sluttningarna norrut är några kungsljus, även stockros och malva. En hel del renfana. Som vanligt mycket av rallarros på vallen mot cykelbanan. Vid grusvägen mot toppen blommar ett större bestånd med rosendunört.

3 juni 2019
Utmed gången upp till tjurarna blommar ett äppleträd. Det är inte så många lupiner i år, men vid stigen upp till andra toppen står ett exemplar. Går stigen ner till grusvägen. Fint exemplar av vallmo. Även prästkrage. Några aklejor. En fin daggkåpa gömmer sig i gräset.

20 maj 2019
Utmed gången upp till tjurarna blommar klockhyacint och bergklint. I svackan finns vallört och ett litet gullregn. Ned mot grusvägen upp en buske som liknar en sorts try. Syrenen har slagit ut. En hare sitter blickstill.

8 maj 2019
Äppelträden blommar. En liten syren i knopp på backen mot grusvägen upp. En gullviva! En enda, hoppas det blir fler. Jag slängde ut frön för ett antal år sedan, men det var på ett helt annat ställe och där har det inte kommit några. En ensam darwintulpan. En blomma jag inte vet.

5 april 2019
Gulsippa, scilla, svalört. Tjurarna på toppen har blivit vitmålade, hemskt. Påskliljor på stigen på åsen mot motorvägen. Klockjulrosen är praktfull, men få till antalet. Sälgen blommar.

17 mars 2019
Hästhovarna lyser upp. Klockjulros har slagit ut, tycker att antalet har minskat. Fin krokus vid groddammen. Finns där grodor i år? Torkade ut helt i förra årets torka. Videkissar.

1 mars 2019
Vad gör de nu? Tömmer dy i sänkan med den lilla våtmarken. Ser inte klokt ut. Planar ut och tömmer. Våtmarken blir nog förstörd av detta. Där finns fin växtlighet. Var kommer dyn ifrån? Misstänker från rensningen av dammen i Stadsparken.

december 2017: ljushjorten
Ljushjorten som under flera år under vintern stått på Clemenstorget har denna vinter flyttats upp backarna. Clemenstorget byggs om med spårväg. På backarna står ljushjorten synlig från motorvägen med god utsikt över nejden.

16 juli 2017
En småregnig sommardag, därför en del regnstänk på linsen. Ger lite extra på bilderna. Direkt vid gången upp blommar bolltistel. Kråkvicker och rosenvial kantar gången. En åkertistel längre upp. Fortsätter upp till tjurarna med sitt bestånd av renfana och ullkardborre. På slänterna mot den högre kullen finns en stockros, knölklocka, vresros och vägtistel. Kamomill finns också. Nästan nere vid grusvägen oregano och en ros, okänt vilken. Invid grusväg fackelblomster. Mellan kullarna i ett litet kärr kaveldun. Intill cikoria. En hel del blomsterprakt en regnig dag på backarna.

Midsommar 2017
24 juni 2017
Sju sorter blommar under huvudkudden? Går upp på backarna för att se hur många man kan hitta. Bakom busshållplatsen vid Klosterängsvägen är en stor blommande kaprifol som klänger i hagtornen. Mycket som blommar på backarna. Får det till sjutton arter. Gulvial och vresros utmed stigen upp. Robinia har jag inte sett tidigare. På sluttningen mot grusvägen upp och märgelgraven finns lusern, malva och lammöron. En glim, har jag inte heller träffat på tidigare. Blå iris. Björnbär. Humla njuter. En fin rosa vinda. Stor vit blåklocka, nytt för mig. Praktlysing finns det gott om. Kråkvicker är vanlig. Något högt okänt. Slår upp det hemma till liten fingerborgsblomma. Blåeld är vanlig. Återvänder på stigen utmed skogen. Smultron, bär. Vallmo. Mot studenthusen några nattljus. Blir ingen reell midsommarbukett, men en bildlig duger bra.

26 juni 2017
Några dagar senare en kort tur. Rallarros börjar spricka upp. Getväppling finns också. Bergklint och rosenvial.

6 juni 2017
Nationaldag. Går upp på backarna för att se vad som blommar. En hel del lupiner. I backens södra del är ett gullregn. Även olvon. På backen mot motorvägen blommmar kirskål. Ett ryttarsällskap galopperar förbi. Mot Ladugårdsmarken en äng med prästkrage. Hela ridhuset verkar vara ute. Tuvor med veronika. En daggkåpa. På sluttningen mot grusvägen finns gul iris. Rosa akleja. En pepparrot. Går till stigen mellan backen och träddungen mot Klosterängsvägen. I gräset gömmer sig morgonstjärna. En blå akleja. Nyponros. Utmed stigen växer törel.

16 april 2017
Dags att se vad som blommar på backarna i vår. Går gången upp till tjurarna. Mycket plommonkörsbärsblom. På slänten mot motorvägen narcisser. En nunneört. En scilla. Många hästhovar. Går från tjurarna norrut på åsen mot motorvägen. Fler narcisser. En pärlhyacint. Fortsätter över på slänten mot märgelgraven. Få julrosor i år.

Vår 2016
Några vårblommor på backarna.

23 oktober 2015
Några höstblommor på backarna. Rudbeckia, höstaster, lammöron. Även svampar börjar trivas, en del bläcksvamp. En okänd svamp, antagligen gammal. Hösten är på gång. Bladen dekorerar märgelgraven.

2 augusti 2015
Ett kungsljus visar stopp på gången hemmavid. Sommarskrud på backarna. Utmed gången upp till tjurarna finns nattljus, bolltistel, brinnande kärlek, oregano, plommon. Även cyklister som kämpar hårt i backen. Däruppe har flädern hämtat sig från att blivit nedhuggen. Humlor jobbar. På slänten till andra backen finns stockrosor, cikoria, rödklint. På toppen gräs framför utsikten över fälten i norr. På sluttningen mot märgelgraven är bockrot, kungsljus, malva. På en tistel sitter bastardsvärmare. Många bastardsvärmare, även på strandveronika. Ett stort bestånd med lysing. Vid märgelgraven finns rosendunört. Utmed cykelvägen som avgränsar mot fälten i norr blommar stånds och mjölkört. På ståndsen äter en gulsvart larv.

7 mars 2015
Våren tar sats. Vad blommar på "backarna"? Förutom hästhovarna som börjat. På sluttningen mot märgelgraven är ensam vintergäck. Ett antal klockjulrosor är i blom. Några pestskråp har hittat hit. Blir nog ett stort bestånd av det. Vid tjurarna tre snödroppar. Vid gången mot skogsridån några bägarkrokus. Det är ju ett schaktmassedeponi, trädgårdsväxter som hängt med hit.

21 juni 2013 (Midsommarafton): Det är många som upptäckt ängsfloran på Klosterängshöjden. De kommer ner därifrån med sina midsommarbuketter. Jag tycker blommorna ser bäst ut där de står och nöjer mig med att ta några bilder. Jag är dålig på floran, flera av dem vet jag inte. Någon är kanske en kulturväxt. En katt hjälper mig en stund. På åkern norrut odlas havre. Vid busshållplatsen träffar jag på en granne. Hon har av blommor i sin trädgård gjort en vacker bukett.

25 mars 2012: Våren är på gång. Hästhovarna har öppnat sina solgula blomkorgar. Klosterängshöjdens sluttningar lyser upp. Höjden fylls fortfarande på, men snart är den färdig. På åkrarna norrut är vårbruket igång.  På sluttningen som var snötipp för något år sedan ligger fullt med skräp, men det bryr sig hästhovarna inte om. De blommar ändå.

Flora 2011: Under juli - augusti 2011 gick jag några gånger grusgången upp till tjurarna och studerade vad som växte längs gången. En hel del intressant och för mig okänt. Jag har försökt artbestämma men kan ha gjort fel. Korrigera mig gärna där jag gjort fel eller jag inte vet. Hoppas man slår slänterna så att de inte växer igen.
1 september 2011: Busken med de klarröda bären är olvon, kom inte på det tidigare. Växten med de gula vippporna tror jag är höstgullris (eller möjligen kanadensiskt gullris). Jag var idag och fikade på Klinta kryddor och grönt (söder om Höör), där växte den i en rabatt. Jag frågade och det är en gullris.

2/6 2011: Snödeponin har smält. Kvar ligger skräpet. På andra sidan motorvägen har bygget av synkrotronljusanläggningen Max IV påbörjats.

Snödeponin
29/12 2010: Staden töms på snö. Inte för att den smälter, utan för att den transporteras bort. Vart? Jag ser svaret, det byggs upp en ny kulle på Klosterängshöjden. Denna består av brungul snö. Lastbilar tippar snön, en schaktmaskin skyfflar ut den. Den hinner nog inte smälta till nästa vinter. Fler sådan här vintrar och vi får Sveriges sydligaste glaciär i Lund. Jag ser norrut över fälten, snön skiner vackert vit i solskenet. Harar har gjort en stig i snön. Kardvädden har vita hattar.

5/1 2011: Snökullen byggs efterhand på.
16/1 2011: Snön smälter. Deponin mörknar.
23/1 2011: Går upp på Klosterängshöjden för att se hur glaciären har det. Den verkar ha växt en aning sedan en vecka.
27/3 2011: Vad som göms i snö kommer upp i tö. Eller om hur en snötipp blir en soptipp. Trotsar min förkylning, måste bara gå en kort runda. Går bort till snödeponin på Klosterängshöjden. En liten rännil är tecken på att den sakta smälter. Mörk av grus. Massor av skräp ligger nedanför. Plast, glasbitar, flaskor, ölburkar, skor, vantar, en navkapsel.

Vinterbilder
30/12 2010: Det är fuktigt i luften. Fröställningar och trädens grenar är dekorerade med snö. Lund ligger avtecknad i en märklig gråskala. Märgelgraven ligger is- och snötäckt. Hästar passerar framför husen i Ridfogden. Hemma sitter en råka på taknocken och är trött på snön.

23/1 2011: Kardvädden står som snönåldynor, med en av tjurarna i bakgrunden.

Tulpaner
18/5 2010: På sluttningen av Klosterängshöjden mot motorvägen har det enlagts en stor rabatt med tulpaner. De bör ha slagit ut nu. Går dit på en kvällspromenad. Tulpanerna blommar för fullt. Tror inte det är många av de som far förbi på motorvägen som uppmärksammar blomningen. Går upp och hälsar på tjurarna, tycker de ser lite slitna ut idag. Fortsätter nerför sluttningen mot märgelgraven. Även rapsfältet står snart i full blom.

Moln
29/8 2010: Går upp till tjurarna för att se på i mitt tycke intressanta molnformationer.

Karta

Branten nerifrån