Järavallen
ett strövområde och naturreservat mellan Barsebäckshamn och Landskrona. Här finns strandängar, tallskog, dammar, lövskog, motionsslingor.

Järavallen är ett strövområde och naturreservat mellan Barsebäckshamn och Landskrona. Här finns strandängar, tallskog, dammar, skog, motionsslingor. Vid havet finns en handikappanpassad fågelplattform. E6an skär rakt genom området och lämnar en ljudridå omkring sig. Över motorvägen är en gångbro som förbinder de två halvorna. I närheten finns Barsebäcks golfbana. Under 1980 talet var jag ofta här, men utan att ta några bilder. Då fikade vi på golfbanans, i varje fall på den tiden, trevliga restaurang. Jag har börjat med återbesök och lägger ut bilder från nutiden efterhand.

10/10 2010: Är på väg mot Söderåsen. Blir tät dimma, ser knappt vägen. Ändrar planen och svänger västerut till Järavallen. Tät dimma här också. Tallstammarna står stumma och gömmer sig i dimman. Hösten har kommit, trädens blad färglägger den grå vyn. Går gångbron över E6an som delar området. Fortsätter längs östra sidan av Fågelsjön, kan svagt se konturerna av sjön. Följer en elledning för att hitta till Badsjön. Möter vandrare med hundar. Fullt med hundar med ägare, det är någon sorts tävling som pågår. Stannar för att äta lunch, blir ombedd att flytta, man har lagt ett jaktbyte i närheten. Hundarna blir störda i "jakten". I norra änden av Badsjön förbereds för fler sjöar i det före detta sandtaget. Årervänder längs Badsjöns i dimman diffusa konturer. Vassen som sticker upp ur vattnet är det enda som syns ordentligt av sjön, kan svagt ana andra sidan. En björk i höstskrud lyser i dimman. Går tillbaka på västra sidan av Fågelsjön med groddammarna, dimman börjar lätta. Korsar strandvägen och går ut till fågelplattformen vid strandängarna, som hålls öppna av kor. Gäss och svanar flyger under högljudda skrän ut ur och in i dimman. Kör till Barsebäckshamn, kanske cafeet i hamnen är öppet? Nej, nog stängt för säsongen? Blir istället kaffe och kaka i restaurangen på Barsebäcks golfklubb. Nu skiner plötsligt solen, sitter ute i solskenet och njuter av värmen.

Karta

Kustvägen

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009