Nakkehoved fyr
två fyrar från 1772 öster om Gilleleje på norra Själland. Fyrkroen vid Nakkehoved östra fyr. Fyren är som den var 1800. I den västra finns ett litet fyrmuseum och är en modern fyr. Båda Ligger fint med utsikt över havet.

29 juni 2019
Har gått på cyklevägen från Munkeruphus till Fyrkroen vid Nakkehoved östra fyr. Ligger fint med utsikt över havet. Ganska lugnt. Fyren är restaurerad till den koleldade fyr den var omkring 1800. Vi är hungriga och äter Stjerneskud i Fyrkrogen, med anor från 1772. Kokt panerad rödspättafilé med en hög av räkor. Dricker Carlsberg 1883.

Går stigen till den västra fyren. Bägge fyrarna är byggda på 1770-talet. I den finns ett litet fyrmuseum. Allt från vippfyrar till dagens lampfyrar. Rum med äldre inredning. I fyren finns en seismograf, hoppar i golvet och den ger utslag. En smal trappa går upp i fyrtornet. Sist en stege genom en lucka och man är uppe på avsatsen vid fyrlampan. Denna fyr är moderniserad och i drift. Härlig utsikt. I väster skymtar Gilleleje badplats. Badplatsen lockar och vi går dit. I öster är en stenig strand mot fyren.

Badstranden är fin, skönt i vattnet. Går in till hamnen. Köper frikadeller och öl. Engångsmaterial och ingen sortering. Tar dieseltåget tillbaka till Helsingör.

Karta