Skånebilder - Södra Ugglarp

En av Skånes största och bäst välbevarade skeppssättningar ligger vid gården Södra Ugglarp strax väster om Veberöd.

6/2 2011: Ställer bilen på rastplatsen vid Knivåsen utmed väg 11. Går Skåneleden söderut. Det är i början blöta stigar, isen ligger delvis fortfarande, mina stövlar kommer väl till pass. Kommer ut på landsvägen genom Björnstorp. Härifrån kan man cykla dressin till Veberöd. Fortsätter landsvägen fram till Södra Ugglarps gård. Tar österut i vägkorsningen. Vid gården ligger en av Skånes största och bäst välbevarade skeppssättningar. En kringla visar in till platsen. Gården besöktes av Linné på hans skånska resa. Han nämner då att det fanns 40 stenar i skeppssättningen. Idag står det 39 stycken kvar i det 45 meter långa skeppet. En skylt berättar om det. Skeppet ligger intill stallarna till gården. Det är inte långt till vägen. En kvinna mockar i en hästhage, en liten hund kommer nyfiken och välkomnande fram.

För- och akterstenarna är ovanligt breda, däremellan sträcker sig stenraderna på styrbord och babord i smäckra bågar. Går runt och studerar stenarna i detalj. Lava och mossa har fått växa. En katt går förbi, den ser avvaktande på mig, vilken konstig figur den där tycks den tänka. Det ryker från en gödselstack. Intill är hästhagar. Hästar far ystra runt. Funderar på hur människorna som byggde denna grav uppfattade sin värld, livet och döden. Man föddes, gjorde efterlevande, slet för brödfödan, reste stenar över döda, och dog. Det är som idag. Men kaffe drack de inte, det gör jag.

Går till Ugglarpssjön utmed vägen upp till hotellet the Lodge. Hittar en strandplats. Där Lodge ligger var förr en liten stuga, Romelestugan. som var café och vandrarhem. Har inte varit där sedan dess. Borde gå dit en dag, men inte idag. Stannar vid sjökanten. Det är ett märkligt ljus på sjön, isen ligger blankpolerad och delvis under vatten. Dricker mitt kaffe och äter min kaka sittandes på en stubbe med utsikt mot sjön. Går sedan landsvägen tillbaka. En glada seglar med ovan mig. Rastbordet där jag ställde bilen ser ut som ett fornminne. Linné fortsatte sin resa till Lund med häst och vagn, det var nog inte så bekvämt. Jag tar bilen.

Karta