Mior
Resor

Bresewitz 201710
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Resan dit
Länar
Frukost
Rügen
Landar
Skådar
Solnedgång
Bilar
Båt
Tranor
Dag 1
Morgon
I skyn
Formation
Högt upp
Gäss
Brandgult
Trana
Tranor
Morgondis
Halloween
Mot Oie
Hök
Får
Skådare
Vyn
Skarvar
Skarvar
Plattformen
Lämnar
Blomma
Oie 5
Karljohan
Längs vattnet
Tranguide
Vyn
Plattformen
Över bron
Broöppning
Dag 2
Spanar
Katten
Fel väg
Tranfält
Några gäss
Mot vägen
Tranor
Kranorama
Tranor
Landar
Tranor
Trancentrum
Barth
Oie
Glass
Café
Inte mycket
Resan hem
Inga tranor
Återvänder
Morgonljus
Lunch
Asia Wok
Sjögång
Sjögång
Landar

Mior - Resor - Bresewitz 201710

En resa 9-12/10 2017 för att skåda tranorna strax väster om ön Rügen i norra Tyskland. Bresewitz ligger i området Fischland-Darß-Zingst. Inte många tranor detta år. Fint ändå.

Se också resorna:
2012, 2013 och 2016

Resan dit: Bilder
Igår tåg till Trelleborg för övernattning. Upp tidigt för båten 8.00 till Sassnitz. Frukostbuffé på båten. Vid tolv passeras de vita klipporna på Rügen. Handlar vin och öl på bordershop inför vistelsen. Kör mot Stralsund. Står att vägen är avstängd. Men var ska man köra istället? Får fråga. Blir en runda söderut. Blir ingen större försening. Hämtar bekanta som kommit med tåg till Ribnitz. Lunch på asiatisk restaurang, Asia wok, vid stationen. Tofu, vegetariskt. Kör ut. "Alla riktningar". Inte vår riktning. Kör ut varifrån vi kom. Handlar mat på Aldi i Barth. Gör oss hemmastadda på Oie 5 i Bresewitz. Här har vi bott varje gång, litet familjehotell. Två rum med gemensam hall. Badrum i varje. Litet kök i det ena, större i det andra.

Går på cykelbanan till skådeplatsen vid bron inför solnedgången. Mycket bilar parkerade utmed vägen. Båter ute i vattnet. Ytterst få tranor. Inga gäss. Konstigt. Folk troppar av. Vi också. Vacker solnedgång. Lagar mat på hotellet.

Dag1: Bilder
Revelj 6.30. Bort till bron. Fin soluppgång. Brandgula moln. Enstaka sträck med tranor passerar. Vackert mot den glödande himlen. Åter till Oie 5 för frukost. Trädgården är halloweensmyckad. Klär om för utflykt till Oie. Promenad på betongväg genom flacka fält. På en stolpe sitter en falk. På fälten betar får. Pratar med fårägaren och hans hund. Ut mot ön bortom fågelplattformen är det grått och trist. Skarvar torkar vingarna. Annars inget. Ett annat sällskap fågelskådare lämnar besvikna. Vi lämnar också. En blomma, liknar smällglim.

Efter lunch norrut över bron mot Zingst. Går längs vattnet. Karljohansvamp. På en plattform med tranguider står transkådare. Ser en havsörn genom guidernas tubkikare. Enligt guiden har det varit för varmt i norr för att tranorna ska ha börjat flytta söderut. En falk i luften. Går tillbaka. Hinner precis över bron innan broöppning. En båt passerar. Passerar gör inte tranorna i kväll heller. Pasta och vin till middag.

Dag2: Bilder
Inga tranor på morgonen. Katten hälsar. Efter frukost kör vi för att leta upp tranorna. Tar vägen genom Barth, avstängd här och där. Kommer ut på fel väg. Hittar rätt efter ett tag. Strax innan byn Gross Morhdorf ligger Kranorama. Där hat det byggts ett hus från vilket man kan se ut över fälten. På fälten är en flock tranor och några gäss. Inte så mycket, men tillräckligt för att man ska bli nöjd. Några bilar stannar på vägen för att se. Gör ett besök i trancentret i Gross Morhdorf, där vi ser en film om tranornas liv. Kör tillbaka, hamnar åter fel i Barth. Lunch på hotellet. En stunds vila, sedan vandring ut på Oie idag igen. Bättre lycka idag? Nä, ingen fågel syns. Mest dis. Ger upp. Kaffe och glass på glasscaféet i byn. Gott och trevligt. På kvällen åter hopp om tranor. Månen är halv. Utan tranor.

Resan hem: Bilder
Inga tranor vid bron. Några formationer flyger trumpetande över hotellet och byn. Får en någorlunda filmsekvens med dem. Solig dag. Ordentligt blåsigt. Kör tågresenärerna till Ribnitz. Äter lunch på Asia Wok. Händelselös bilfärd till Sazznitz. Rejält gropigt på sjön. Anländer en halv timme försenade till Trelleborg. Mörkret har lagt sig. Hinner med god marginal med tåget, hela två sekunder.

Länk:
Fischland-Darß-Zingst